Predavanja i redionice Udruženja EDUS - Edukacija za sve

Radiosarajevo.ba
Predavanja i redionice Udruženja EDUS - Edukacija za sve

Udruženje EDUS - Edukacija za sve  26. i 27. augusta od 9 do 17 organizuje predavanja i radionice na temu ranog otkrivanja odstupanja u razvoju djeteta i adekvatnih naučnih taktika za rad s djecom predškolskog i školskog  uzrasta nakon toga u okviru projekta Stari Grad- središte napretka djece s razvojnim teškoćama.

Suočeni s brojnim svjedočenjima roditelja o problemima i nerazumijevanju s kojima su se susretali dok su pokušavali ustanoviti prirodu poremećaja kod djeteta, naći i ostvariti adekvatnu podršku, uključiti dijete u obrazovni sistem, ili dobiti redovnu zdravstvenu uslugu, Udruženje EDUS  je bilo ponukano da pomogne unaprijediti kvalitet usluga u ovoj oblasti, a samim tim i života ovih porodica.

Organizacijom ovih predavanja i radionica, stručnjacima javnih ustanova iz oblasti zdravstva, školstva i socijalne zaštite sa područja Općine Stari Grad  pruža se mogućnost da dobiju uvid u najnovija saznanja o detekciji razvojnih poremećaja kod djece, primjeni napredne naučne metodologije u svrhu poboljšanja njihovog stanja, te da nauče korisne taktike koje i sami mogu primjenjivati u radu s djecom koja takve poremećaje imaju.

EDUS, pod vodstvom stručnog koordinatora prof.dr. Nirvane Pištoljević, naučnice sa Univerziteta Columbia u New Yorku, već treću školsku godinu uspješno primjenjuje vrhunsku  metodologiju - Sveobuhvatna primjena bihevioralne analize u školstvu - CABAS® u radu s djecom s razvojnim poremećajima kao što su autistični spektar, Down sindrom, intelektualna onesposobljenja, emocionalno-bihevioralni i drugi poremećaji.

U EDUS-ov program dosad je bilo uključeno više od 100 djece i njihovih roditelja, kao i preko 30 stručnjaka relevantnih profila, obučavanih kroz direktan rad s djecom.  Zahvaljujući tome, od početka programa do kraja ove školske godine ukupno osamnaestero djece je spremno da se upiše u redovnu školu i pohađa je bez asistenta u nastavi.

Projekat "Stari Grad - središte napretka djece s razvojnim teškoćama" se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta "Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III" kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura.

Na ovogodišnjem Javnom pozivu UNDP-a i Općine Stari Grad ocijenjen je kao najbolji i za njegovu realizaciju izdvojeno je 70,000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak