Povodom smrti Mahira Rakovca: Čelnici Kantona Sarajevo obratili se javnosti

Radiosarajevo.ba

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici razmatrala je tragični slučaj tinejdžera Mahira Rakovca, koji je izvršio samoubistvo kao posljedicu vršnjačkog nasilja. 

U povodu toga, danas su čelnici Vlade Kantona Sarajevo javnost obavijestili o zaključcima održane sjednice. 

U prisustvu velikog broja novinara današnje obraćanje medijima u zgradi Vlade Kantona Sarajevo započeo je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković riječima: "Zakazali smo kao društvo u sferi komunikacije. Postoje indicije da se u školama dešavaju neke stvari bez da se o tome obavijeste oni koji bi mogli pomoći", dodavši da će, kada je ovaj slučaj u pitanju, prave informacije dati istraga. 

Premijer je apelirao na cjelokupno društvo da objektivno i hladne glave sačekamo nalaze istrage. 

Vlada je na današnjoj sjednici definirala neke od obaveze, u smislu korekcija postojećeg sistema

"Do sada nismo imali bilo kakvu prijavu o nasilju u školama, stoga smatramo da moramo popravljati komunikaciju. Žrtve nasilja moraju biti ohrabrene da prijave nasilje. Ovdje je zakazao cjelokupan sistem jer da gospodin Lovrenović nije reagirao, ne bi se znalo ni za ovaj slučaj na ovaj način", kazao je premijer i naglasio da inspekcije na terenu konstantno provjeravaju ispravnost rada škola, kako onih čiji je osnivač Kanton, tako i privatnih obrazovnih ustanova koje su registrirane na teritoriji Kantona.

Premijer je najavio da je Vlada KS-a već sugerirala određene dopune zakona koji se tiču maloljetničkog prestupništva, koje je u nadležnosti Federacije. 

Podsjetio je da je još 2014. godine donesen Preventivni plan u vezi s maloljetničkom delinkvencijom, a da je Vlada prije dvije sedmice putem svog Antikorupcijskog tima krenula u korekcije tog plana. Ovaj tim je konstatirao da je legislativa po ovom pitanju vrlo štura i slaba. 

"Apsolutno odbacujemo bilo kakve insinuacije da je nečije dijete u ovoj istrazi zaštićeno. Ne postoje takvi slučajevi, svi su pred zakonom jednaki", rekao je Konaković

Premijer Konaković rekao je i to da je u okviru Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo stotinjak ljudi osposobljeno za rad s maloljetnicima od čega je 19 certificiranih stručnjaka za ta pitanja. 

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović potvrdio je da inspektori kontinuirano obavljaju provjere rada u školama. Škole se neće zatvarati dok se ne ustanove nepravilnosti u radu. 

Osim toga, ministar Kazazović najavio je novi preventivni program koji će se odvijati u školama u cilju prevencije vršnjačkog nasilja. 

Pojašnjeno je da će u tom programu učestvovati 45 studenata master studija psihologije. Ministar je kazao i da je Ministarstvo za obrazovanje povezano s Udruženjem pedagoga i psihologa u cilju eventualne dodatne edukacije nastavnog osoblja, posebno u smislu tehnološkog napretka i opasnosti od cyber nasilja.

Na novinarsko pitanje da li će se zatvoriti škola na Ilidži unutar koje se, prema navodima roditelja, dešavalo nasilje, premijer Konaković je zaključio: 

"Ukoliko se ustanove nepravilnosti, da je škola znala za nasilje a nije ga spriječila, odnosno da se nasilje događalo od zaposlenika, ja ću se prvi založiti da se takva škola zatvori". Kako je rekao premijer, to se neće odnositi samo na ovu školu, već na svaku za koju se utvrdi da ne posluje po propisima. 

Govoreći o modelima zakonskih rješenja, obojica čelnika istaknuli su skandinavske modele kao najsvrhovitije.  

Šta je premijer Kantona Sarajevo danas rekao povodom smrti Mahira Rakovca (VIDEO)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak