Povodom godišnjice smrti: Naučni skup 'Sadudin Musabegović - Društvena stvarnost u estetici slike'

Radiosarajevo.ba

U Sarajevu , u prostorijama Likovne Akademije je u povodu godišnjice smrti dr. Sadudina Musabegovića održan naučni skup: Sadudin Musabegović - Društvena stvarnost u estetici slike. 

U prisustvu oko stotinjak ljud, uglavnom kolega, prijatelja i onih koji su poštovali djelo dr. Musabegovića, govorili su: gradonačelnik Ivo Komšić, zatim profesori s Filozofskog fakulteta Sulejman Bostio, Ugo Vlaisavljević, Abdulah Šarćević, doc.dr. Dubravka Pozdreac - Lejlić, Vesko Kadić, dok je skup moderirala dekanesa ALU Marina Finci. 

Profesor Musabegović, estetičar i povjesničar umjetnosti, ostavio je dubok trag na intelektualnoj sceni Sarajeva i BiH. 

Autor desetak knjiga, velikog broja eseja i tekstova, zračio je nekom energijom koja se nije često sretala u ovoj sredini. 

Ratni dekan sarajevske ALU i čovjek velike opće kulture ovim je skupom, post mortem, dobio jednu vrstu priznanja na koju svi koji su ga poznavali mogu biti ponosni.

"Posmatrao cijeli život kao estetsku kategoriju” ili “u prijateljstvu je bio umjetnik” neke su od misli izrećenih o njemu na ovom uspješno organiziranom skupu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak