Povećan broj pacijenata, ali nema razloga za paniku

Radiosarajevo.ba
Povećan broj pacijenata, ali nema razloga za paniku

Najučinkovitija i najbolja mjera zaštite od sezonske gripe je vakcinacija koja se prvenstveno preporučuje hroničnim bolesnicima i starijim osobama, poručuju nam iz sarajevskih Domova zdravlja gdje doznajemo i da je sezona gripe najintenzivnija u drugom mjesecu u godini. 

„Imamo povećan broj pacijenata u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo. Februar je uvijek kritičan po pitanju gripa i viroza. Pacijenti dolaze u febrilnom stanju, sa prehladama i virozama, a imamo i pojedinačnih slučajeva gripe. Još uvijek nema epidmije. Epidemiju proglašava Federalni zavod za javno zdravstvo u saradnji sa kantonalnim zavodima“, govori Arman Šarkić, portparol Domova zdravlja Kantona Sarajevo za Radiosarajevo.ba.

Šarkić naglašava da je u devet domova zdravlja raspoređeno još 3000 doza vakcina protiv gripe. Vakcinacija se još uvijek vrši i može se vršiti dok Zavod za javno zdravstvo ne proglasi epidemiju gripe. 

„To može biti za 10, 15 dana, ne želim prejudicirati stvari, ne možemo tačno odrediti, ali svakako savjet građanima da povećaju unos C vitamina i da unose više tekućine,“ dodaje Šarkić. 

Iste savjete građanima je uputila i prim. dr Ružica Mitić iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo: „Nikad ne znamo kada će nam se gripa pojaviti. Imamo jako puno pacijenata, uglavnom su to starije osobe koje imaju poteškoće zbog temperaturnuh oscilacija, pa dolazi do poremećaja osnovnih bolesti, povišenog tlaka i artimije.“
Dr Ružica Mitić napominje da nema razloga za paniku, jer još uvijek nema epidemije.

Pojašnjava da viroza prvo krene sa hunjavicom, kašljem i sa blagom temeperaturom, a gripa krene naglo sa visokom temperaturom, poslije se razvijaju sekundarne tegobe u vidu kašlja, problema sa gornjim dišnim putevima. Savjet građanima da se redovno provjetravaju prostorije, pogotovo gdje boravi više osoba, povećati unos C vitamina i tekućine.

Portparolka Kliničkog centra univerziteta u Sarajevo, Biljana Jandrić za Radiosarajevo.ba kaže kako nije bilo hospitaliziranih pacijenata zbog gripe, te kako nema naznaka epidemiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak