Potrebno je uvesti treći čas fizičkog za osnovce

Radiosarajevo.ba
Potrebno je uvesti treći čas fizičkog za osnovce

Šef Kluba zastupnika SDA u kantonalnoj Skupštini Elmedin Konaković pokrenuo je inicijativu da se u osnovne škole uvede treći sat fizičkog vaspitanja tokom sedmice.

Prema Konakovićevim riječima, stanje u oblasti fizičke kulture kod osnovaca je katastrofalno, piše Oslobođenje.

''Da je fizičko stanje naših osnovaca ispod željenog nivoa pokazala su ozbiljna istraživanja i analize relevantnih osoba koje su ispitivale fizička stanja djece u osnovnim školama. Tokom tih istraživanja pronađen je veliki broj anomalija i podaci su prilično loši. S druge strane imamo praksu u regionu, drugim kantonima, da osnovci imaju najmanje tri sata fizičkog vaspitanja'', istakao je Konaković.

Nema izgovora

Inicijativa, prema riječima Konakovića, upućena je kako bi se pokrenule neke aktivnosti po ovom pitanju u skorije vrijeme.

''Ne očekujem da ministar jednom odlukom riješi ovaj problem i uvede treći sat. Naravno da tu treba napraviti niz koraka i vjerovatno će biti potrebno uposliti i dodatan broj nastavnika, ali inicijativu sam podnio kako bi se sa Prosvjetno-pedagoškim zavodom počele pripreme za realizaciju'', pojasnio je Konaković.

Iako dio škola u Kantonu Sarajevo nema elementarne uslove za odvijanje časova fizičkog, Konaković je naglasio da u tome ne treba tražiti izgovor.

''Tamo gdje se časovi održavaju dva puta mogu i treći pa makar da se radi i o pet kvadratnih metara. Svakako da je nedostatak fiskulturnih sala problem, ali možemo korisiti i druge kapacitete kao što su recimo bazeni ili planine. Ovo je potreba, a ne nečiji hir'', kazao je Konaković.

Fizičko stanje najmlađih zabrinjavajuće

Da je fizičko stanje kod najmlađih zabrinjavajuće potvrdila je i mr. sci. prim. dr. Jasminka Smlatić - Muhadžić iz DZ Novi Grad.

''Svakako treba povećati fizičku aktivnost osnovaca, ali i djece predškolskog uzrasta. Bilo bi poželjno povećati i fizičke aktivnosti van redovne nastave. Ideju o povećanju broja časova trebalo bi potencirati jer imamo problem da djeca u predškolskoj dobi dolaze sa ravnim tabanima, iskrivljenim leđima, a sve to kasnije prerasta u samo veće probleme. Zbog toga je poželjno da se djeca već od četvrte godine počnu baviti nekim sportom, te da se tokom školovanja fizičke aktivnosti upražnjavaju što češće'', pojasnila je Smlatić-Muhadžić.

Djeca zarobljena u kućama i vrtićima

Prema riječima prim. dr. Jasminke Smlatić - Muhadžić, djeca u predškolskoj dobi imaju problem što su većinu vremena zarobljena u kućama ili vrtićima. 

''U predškolskoj dobi se ništa ne radi na fizičkim aktivnostima. Ali, to je stvar roditelja. Vrlo malo se odlazi u prirodu, a upravo predškolski uzrast je doba kada se trebaju forsirati fizičke aktivnosti kod djece. Roditeljima ne smije biti ništa izgovor da djecu ne vode u prirodu i usmjeravaju ka bavljenju sportom'', pojasnila je Smlatić - Muhadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak