Potpišite peticiju, pomozite žrtvama torture

Radiosarajevo.ba
Potpišite peticiju, pomozite žrtvama torture

Udruženje logoraša Novi Grad Sarajevo u saradnji sa mrežom "Zajedno protiv torture u BiH-Mreža" organiziralo je danas, 27. novembra, akciju prikupljanja potpisa za Zakon o žrtvama torture, putem info stola u zgradi općine Novi Grad Sarajevo.
Akcija prikupljanja potpisa bit će ponovo organizirana u zgradi Općine u istom terminu u ponedjeljak 3. decembra, kazao je Smječanin. Napomenuo je da će akcija biti organizirana, svakog ponedjeljka, do 27. decembra

„Općina Novi Grad je odobrila da od 09.00 do 13.00 sati budemo u zgradi Općine i da prikupljamo potpise, a od 09.00 do 11.00 sati prikuljeno je oko 120 potpisa“, kazao je za agenciju Fena predsjednik ovog udruženja Amir Smječanin, dodavši kako očekuje da će do 13.00 biti prikupljeno oko 250 potpisa.

U sklopu projekta "Zajedno protiv torture u BiH-Mreža" od 15. novembra do 27. decembra na području cijele Bosne i Hercegovine provode se akcije prikupljanja potpisa građana u cilju podrške javnosti za donošenje Zakona o pravima žrtava torture na državnom nivou. 

Peticiju mogu potpisati svi punoljetni građani Sarajeva i BiH i ona će krajem decembra biti upućena  u parlamentarnu proceduru. Ukoliko građani nisu u mogućnosti da dođu u zgradu Općinu da potpišu peticiju, to mogu učiniti u matičnim udruženjima, napomenuo je Smječanin.

Procjenjuje se da u BiH trenutno ima oko 200.000 osoba koje su bile žrtve torture i koje još uvijek čekaju da država prizna njihova prava i omogući im dostojanstven život. Glavni problemi sa kojima se susreću žrtve torture u BiH su pristup pravdi i dobijanju statusa, te dostupnosti različitih oblika zaštite. Žrtve torture nemaju adekvatno riješenu zdravstvenu zaštitu, redovna primanja, kao ni prava na povlastice po osnovu lišavanja slobode i pretrpljene torture. Prijedlog Zakona o pravima žrtava torture u Parlamentu BiH obaran je dva puta, odnosno nije došao ni u parlamentarnu proceduru. 

Projekt "Zajedno protiv torture u BiH-Mreža" implementiraju UG "Vive" žene iz Tuzle u suradnji sa Savezom logoraša u BiH, Hrvatskom udrugom logoraša domovinskog rata, Savezom logoraša Tuzlanskog kantona, Udrugom zatočenih - Udruženjem logoraša Brčko distrikta kao i Ministarstvom za ljudska prava i izbjelice BiH. Projekt finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć, podsjetila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak