Postojeći penzioni sistem je prevaziđen

Radiosarajevo.ba
Postojeći penzioni sistem je prevaziđen


Savez udruženja penzionera u Federaciji BiH smatra da je postojeći penzioni sistem prevaziđen i da je neophodno donošenje strategije reforme penzionog sistema.

Penzioneri u Federaciji BiH kazali su na okruglom stolu da od reforme očekuju bar mali boljitak u početku, ali i smatraju da reforma treba da riješi mnoga pitanja u srednjoročnom i dugoročnom periodu.

Predsjednik Izvršnog odbora Saveza Omer Omerefendić kaže da će biti donesen set zakona kojima će biti regulirana tekuća pitanja poput bodovnog sistema, dužine staža, porodične, te prijevremene penzije Omerefendić.

"Međutim, mi tražimo da se civilni penzioneri koji imaju 40 godina radnog staža, uplaćene doprinose i životni vijek u skladu sa zakonom izdvoje u poseban stup i da se finansiraju iz doprinosa", kazao je Omerefendi, a javila Fena.

Omerefendić ističe da penzioneri traže da sve ostalo Vlada regulira zakonima, te da se finansira iz budžeta, a ne iz doprinosa jer je, kaže trenutna, situacija vrlo teška.

"Za minimalne ili tzv. socijalne penzije koje se sad finansiraju iz doprinosa na godišnjem nivou od 250 miliona KM penzioneri traže da ih finansira Vlada, kao što je to u državama okruženja i svijetu. Očito je da to ne može sad u cjelini i odjedanput jer nema sredstava u budžetu, ali da se bar to čini postepeno", kazao je Omerefendić, a javila Fena.

Naglašava da je standard penzionera svakim danom sve lošiji te kaže da će oni zatražiti da se pokušaju iznaći neka druga sredstva da bi penzije bile povećane barem minimalno.

"Postojeća situacija je katastrofalna, a oko 300.000 penzionera u FBiH živi u ekstremnom siromaštvu. U posljednjih pet godina penzije su povećane pet posto, a troškovi života više od sto posto", kazao je Omerefendić i naglasio da će zaključci današnjeg skupa penzionera Federacije BiH biti upućeni Vladi FBiH.

Nacrt strategije reforme penzionog fonda u FBiH sačinila je radna grupa, a sad je to prijedlog Vlade FBiH. Najavljuje se da će biti formirana tripartitna grupa koja će razraditi taj prijedlog i donijeti konačnu strategiju.

Kao model budućeg sistema penzijskog i invalidskog osiguranja u tom dokumentu predviđen je tradicionalni oblik penzijskog i invalidskog osiguranja, penzioniranje pod povoljnijim uvjetima, a kao treći stup dobrovoljno penzijsko osiguranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak