Poslušajte prvi singl benda Sevdah Takht

Radiosarajevo.ba
Poslušajte prvi singl benda Sevdah Takht

Svjetska premijera novog benda Sevdah Takht i njihovog prvog singla, desila se u programu RadioSarajeva u ponedjeljak 21. maja.

U gostima nam je bio Damir Imamović, idejni tvorac 'Takhta' i jedan od njegovih članova. Ovaj sarajevski muzički umjetnik i neumorni istraživač i izvođač sevdalinke kao svevremenskog žanra, kroz novi bend otvara i nove načine interpretacije bosanske pjesme. 

S obzirom na etimologiju naziva Takht, što je nekada bio naziv za male, kamerne sastave koji su putovali Sredozemljem i svirali tradicionalnu muziku cijelog podneblja - utjecaj Levanta može se naslutiti i u prvom singlu benda, pjesmi Razbolje se lijepa Hajrija.

 

Šta znači i kako se izgovara naziv benda
Riječ 'takht' izgovara se kao 'taht' ali sa 'tvrdim h'. To nam je objasnio Damir gostujući u studiju RadioSarajeva. Takođe nam je ispričao da je riječ 'takht' perzijskog porijekla i da označava 'pozornicu', 'postolje', pa čak i dasku. U našem je jeziku sačuvana riječ 'tahta' kao daska, a 'tahtali' kad je nešto ravno, što nas asocira na jedno od najvažnijih muzičkih izvorišta sevdaha: na tzv. ravnu ili poravnu pjesmu.

Pored Damira Imamovića, Sevdah Takht čine:
Ivan Mihajlović (r. 1980. g., Kladovo, Srbija) – Jedan od najinteresantnijih mladih bassista i autora na beogradskoj muzičkoj sceni. Svira u bendovima Naked, SviNaPod, Menson Benson, Plava kuća. Nekoliko godina se usavršavao u SAD. Autor je muzike za filmove i pozorišne predstave.
Nenad Kovačić (r. 1982. g., Zagreb, Hrvatska) – Perkusionista i istraživač ritma, s višegodišnjim iskustvom u bavljenju balkanskim ritmovima. U Zagrebu vodi vlastitu školu afričkih ritmova koje je učio od najvećih živućih majstora zapadnoafričke muzike. Aktivan je kao autor muzike za pozorište i film. Svira u bendovima Afion, Antenat, Naš mali Afro Bend.

Važna uloga basa i perkusija
Uvođenjem dva ova dva elementa, Damir Imamović u velikoj se mjeri stilski odvojio od svoja dva prethodna solo albuma. Kako smo primijetili, uz pjesmu 'Razbolje se...' može se i plesati, ali ipak ovaj sevdah nije kafanski. Aranžman je 'sveden' u okvire decentnog groovea koji je zadat prvenstveno od strane basiste. Važno je napomenuti da je uloga perkusioniste često 'pričajuća' tj. da se odmiče od pukog zadavanja ritma.

Koncerti u planu
Sevdah Takht će svoj prvi nastup imati u beogradskom Domu omladine, u ponoć, u subotu, 26.-og maja 2012. godine. Ovim nastupom zatvoriće se ovogodišnji festival Dani Sarajeva kojim se u Beogradu već šestu godinu podsjeća na opsadu Sarajeva. Premijerni sarajevski koncert Sevdah Takhta održaće se u četvrtak, 7.-og juna 2012. sa početkom u 20:00 u BKC-u. Ovim koncertom Sevdah Takht Damira Imamovića zatvoriće drugi po redu Sarajevo Sevdah Fest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak