Posjeta četvrte grupe umjetnika Projektu Bijenale‏ u Konjicu

Radiosarajevo.ba
Posjeta četvrte grupe umjetnika Projektu Bijenale‏ u Konjicu

Titovu Atomsku ratnu komandu u Konjicu, mjestu na kojem će se 24. aprila po treći put desiti Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, posjetili su umjetnici Helidon Gjergji (Albanija), Tue Greenfort (Danska) i Adela Jušić (Bosna i Hercegovina). Oni će s ostalim umjetnicima - učesnicima trećeg ciklusa Projekta Bijenale, od 15. aprila početi postavljati svoja umjetnička djela u Atomskoj komandi i tako povećati impozantnu umjetničku kolekciju D-0 ARK Underground koja sadrži 80 trajno postavljenih radova u prostoru Bunkera. 

Dva mjeseca do trećeg Bijenala u Konjicu: 'Projekt o kojem se mnogo toga zna u Evropi'

Helidon Gjergji jedan je od najznačajnijih albanskih umjetnika. Izlagao je u brojnim galerijama širom svijeta: New Yorku, Napulju, Nici, Minhenu, Stockholmu. Također, 2010. godine prestavljao je Albaniju na Venecijanskom bijenalu arhitekture. 

Tue Greenfort rodjen je u Helbeaku, u Danskoj, a živi i radi u Berlinu. Učesnik je 13. Kasselskih dokumenata. Brojne su galerije i muzeji u kojima je ovaj umjetnik izlagao svoje radove: Berlinu, Londonu, Braunshvaigu, Roterdamu, Napulju, Stockholmu, Beču, Marakešu, Parizu.

Adela Jušić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Ubraja se u najznačajnije bosanskohercegovačke umjetnice mlađe generacije. Samostalno je izlagala u Sjedinjenim Američkim Državama, Mađarskoj, Hrvatskoj, a svoje radove predstavila je na brojnim kolektivnim izložbama širom svijeta. 

FOTO: Maršalov bunker u Konjicu danas ne čuva Tita već umjetnost

Organizaciju trećeg ciklusa Projekta Bijenale podržali su: Federalno ministarstvo za kulturu Republike Austrije, Ambasada Republike Austrije u Sarajevu, Ministarstvo za kulturu Republike Albanije, UNESCO, Goethe Institut Sarajevo, British Council, Ambasada Republike Turske u Sarajevu, a očekuje se podrška i naših ministarstava za kulturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak