Pored mlijeka, aflatoksin možda i u siru, mesu i jajima?

Radiosarajevo.ba
Pored mlijeka, aflatoksin možda i u siru, mesu i jajima?


Aflatoksini tipa B1 i B2, kao i G1 i G2 mogu se pojaviti u svim žitaricama, kukuruzu, pšenici, ječmu itd., tamo gdje je zemlja inficirana i kontaminirana. Pored žitarica, aflatoksini se mogu nalaziti i u koštunjavom voću i orašastim plodovima, kao što su bademi, lješnjaci, pistacije ili suhe šljive npr, kazala je za portal Radiosarajevo.ba prof. dr Sonja Bijeljac sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Aflatoksini su prirodni mikotoksini/toksini plijesni koje proizvode mnoge vrste Aspergillus gljiva, najznačajnije od kojih su Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Aflatoksini su toksični i ubrajaju se u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci.

Problem nedopuštenih količina kancerogene materije aflatoksina u mlijeku koji je u zadnje vrijeme čitavu regiju digao na noge, te je i nekoliko regionalnih proizvođača mlijeka svoje proizvode povuklo s tržišta, uzrokovan je stočnom hranom baziranom na kukuruzu zatrovanom ovom hemikalijom, što znači da se aflatoksini mogu pojaviti i u proizvodima kao što su meso, jaja, sir, jogurt itd.



Kada je u pitanju kontaminiranost sira, mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda ovom kancerogenom tvari, prof. dr Bijeljac ističe kako postoji jako malo podataka o istraživanjima prelaska aflatoksina iz mlijeka u ostale mliječne prerađevine, ali, i to je moguće.

Odrasle osobe imaju razvijen mehanizam zaštite i visoku toleranciju na ovu hemikaliju, s obzirom na to da je široko rasprostranjena u prirodi. Ipak, ukoliko ste stalno izloženi njegovom djelovanju, opasnosti su veće, a najčešća bolest koja se javlja je upravo rak jetre.


Hranjenje životinja kukuruzom kontaminiranim aflatoksinom može rezultirati pojavljivanjem ove štetne tvari, kako u mlijeku i mliječnim proizvodima, tako i u jajima, siru, jogurtu i ostalim namirnicama.

Ukoliko se pak kravi muzari prestane davati zaražena hrana, za oko sedmicu dana, ona može izbaciti toksine iz organizma i početi davati zdravo mlijeko.


''Aflatoksini su tu i tamo uvijek prisutni, ali jedini načini da se ovo spriječi jesu preventivne mjere prilikom uzgoja žitarica. Jednom kada se aflatoksin nađe u mlijeku, tad je već kasno i tu više ne možemo uraditi ništa'', smatra Bijeljac, istakavši kako je neophodna kontinuirana kontrola proizvoda.

''Ukoliko je zrno inficirano, aflatoksin će se pojaviti u mlijeku životinja koje su jele kontaminirani kukuruz. No, pitanje je da li je u pitanju samo aflatoksin – možemo se zapitati i ima li u tom mlijeku teških metala i ostalih nedopuštenih materija... Sada je na tapeti istraživanja mlijeko, te je samo pitanje vremena kad će to biti nešto drugo'', zaključila je za Radiosarajevo.ba prof. dr. Sonja Bijeljac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak