Popunjeni kapaciteti vrtića JU 'Djeca Sarajeva'

Radiosarajevo.ba
Popunjeni kapaciteti vrtića JU 'Djeca Sarajeva'

Na drugom upisnom roku u vrtiće JU 'Djeca Sarajeva' primljeno je 226 djece, a kapaciteti ove javne ustanove gotovo da su popunjeni. Interes roditelja je bio veliki, a na listi čekanja je 40 djece, odnosno oni će biti primljeni ukoliko neko odustane.

Prema riječima direktorice Mirjane Jovanović-Halilović, samo nekoliko mjesta ima u vrtićima Bajka u Starom Gradu, Radost u Hrasnici i Ribica u Hadžićima.

"Najveća lista čekanja je u Novom Gradu, gdje imamo 23 djeteta, a zatim slijede općine Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad. U ovom roku dobili smo 306 zahtjeva i naši kapaciteti su popunjeni, što nam se do sada nikada nije desilo. Ne znam šta je razlog, je li natalitet, prihvatljive cijene ili to što su roditelji prepoznali kvalitet naših usluga", kazala nam je Jovanović-Halilović.

Do sada je najviše odbijenica bilo u Novom Gradu, a ove godine se to prvi put desilo u vrtićima u preostale tri gradske općine. U narednoj školskoj godini u vrtićima će boraviti više od 2.600 djece kroz cjeloviti program, a zvanični rezultati sa spiskovima primljene djece bit će objavljeni ove sedmice na internet-stranici ustanove.

"Komisija za prijem djece radila je profesionalno i u skladu s pravilnikom koji je bio dostupan roditeljima. Vodili smo računa da prednost imaju djeca s posebnim potrebama. Kada bismo imali više odgajatelja, mogli bismo napraviti još nekoliko grupa i primiti svu djecu", dodala je Jovanović-Halilović, piše Avaz.ba.

Iako je bilo najava da bi cijena boravka u vrtićima mogla poskupjeti za 20 KM, o tome još nije odlučivao Upravni odbor ove ustanove. Cijena poludnevnog boravka godinama se nije mijenjala i on košta 100 KM, dok je cjelodnevni 140 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak