Ponovo poplavljene prostorije Kinoteke BiH u Sarajevu, ugrožen fond

Radiosarajevo.ba
Ponovo poplavljene prostorije Kinoteke BiH u Sarajevu, ugrožen fond

Prostorije Kinoteke Bosne i Hercegovine u Sarajevu, institucije koja u filmskom arhivu čuva filmske materijale i građu od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja, jutros su ponovo poplavljene

Problem s plavljenjem prostorija Kinoteke BiH je višegodišnji, ali zbog nedostatka sredstava nikada nije otklonjen

Ova je institucija smještena u staru zgradu iz 1882. godine u Alipašinoj ulici te joj je potrebno detaljnije renoviranje

Kinoteka BiH ujedno spada u grupu sedam institucija kulture od državnog značaja kojima status do danas nije riješen, a time ni redovno finansiranje. Zaposlenici rade već mjesecima bez plaća, te problemi poput ovog samo otežavaju njihov rad, dok je ugrožen i bogati fond ove institucije.  

Direktorica Kinoteke BiH Delveta Filipović ističe za Fenu da su ovaj put prostorije poplavljene u potpunosti. Smočene su prostorije između prvog i drugog sprata, dok u prizemlju sve, kako je kazala, "doslovno pliva".  

"Uzrok plavljenja su stare vodovodne i kanalizacijske instalacije, te su potrebni opsežni radovi da bi se sve saniralo, a time i znatna sredstva. Sada postoji opasnost i od urušavanja plafona. Jer, to je stara zgrada, riječ je o starim podovima od drvenih konstrukcija koje su sada natopljene vodom", ističe ona. 

Upozorava da je ugrožen i jedan dio fonda koji obuhvata pisani materijal s fotografijama, kao i DVD-ove i CD-ove s muzikom iz filmova. Sav taj fond zaposlenici nemaju gdje izmjestiti. 

Filipović podvlači da su se od jutros obratili na adrese nekoliko institucija, ali pomoć nisu dobili, dok su jedino iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH najavili da će njihovi stručnjaci sutra obići zgradu, jer je ona proglašena nacionalnim spomenikom kulture BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak