Polovina učenika 'pada' na polugodištu

Radiosarajevo.ba
Polovina učenika 'pada' na polugodištu


Više od pola učenika srednjih škola u Bosni i Hercegovini padne na polugodištu. Kada bi se polugodištem završavala školska godina, trećina onih koji padaju morali bi obnoviti razred, a ostali bi morali na popravni ispit jednog, odnosno dva predmeta.

Ove podatke iz minisarstava obrazovanja u BiH objavio je danas Dnevni avaz. Većina učenika na polugodištu prolazi tricom (dobar). Odličnim uspjehom prolazi svaki deseti učenik, a poneki prolazi dvicom.

Štaviše, oni koji odličnim uspjehom završe osnovnu školu, u gimnaziji u toku jednog polugodišta saberu i po desetak jedinica.

„Šokirana sam postotkom negativnih ocjena srednjoškolaca, kako na polugodištu tako i na kraju godine. Nezadovoljna sam i načinom ocjenjivanja. Profesori se ne bave djecom, predaju svoj predmet i ne promišljaju o uzrasnim karakteristikama, o nekoj tranziciji i prijelazu iz osnovne u srednju školu“, kaže Radmila Rangelov-Jusović, izvršna direktorica Centra za obrazovne inicijative "Step by Step".

Ranije smo objavili i podatke o izostancima učenika iz škola. U prosjeku, svaki učenik u Sarajevu izostaje minimalno 27 časova tokom jedne školske godine. Četiri časa od tih 27 su neopravdani.

„Društveni procesi koji su na sceni u BiH ne daju mladima jasne pokazatelje njihovog razvoja i napretka. Ne cijene se u BiH rad, znanje i sposobnost. Na sceni su neke druge vrijednosti pa, vjerovatno, učenici imaju manje motiva i želje za većim angažmanom“, kaže za Avaz Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak