Poljoprivredno-stranački protest u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Poljoprivredno-stranački protest u Sarajevu

U Sarajevu je održan protestni skup za ubrzanje ulaska države u Evropsku uniju, za provedbu presude u slučaju Sejdić i Finci, ali i za izvoz poljoprivrednih proizvoda, te za veće poticaje.

Poljoprivrednici protestovali ispred Parlamenta BiH

Razne poruke sa, zapravo, poljoprivredno-stranačkog protesta i to stranke koja je - u bh. entitetu Federacija BiH na vlasti, piše Aljazeera.net.

Jasna poruka s transparenta: "I mi hoćemo u EU".

No, neki su pred Parlament BiH stigli zbog drukčijeg nezadovoljstva. Poljoprivrednici traže obećane poticaje.

„Federalne poticaje nismo naplatili već godinu dana. Zaista, trebaju sjesti i početi ozbiljno razmišljati možemo li preživljavati sa našom proizvodnjom. Jer, oni su našu proizvodnju doveli do jednog minimuma“, kaže Almedin Garaplija iz Udruženja ovčara Kantona Sarajevo.

On se nada ispunjenju zahtjeva, iako ih izriču pred državnim, a ne nadležnim entitetskim parlamentom. Pažnju je privukla i šarolikost demonstranata - zajedno stočari i političari, navodi novinar Al Jazeere iz Sarajeva Ivan Pavković.

„Ono što je posebnost ovih prosvjeda je da su se poljoprivrednici i njihovi transparenti pomiješali sa zastavama i pripadnicima stranke iz koje dolazi resorni ministar i dopredsjednik Vlade Federacije BiH“, dodaje on.

Isti ciljevi

U Savezu poljoprivrednika to što protestu udruženi sa strankom koja vodi njihov resor smatraju, u slučaju poticaja, sasvim logičnim.

„Ako je ministar poljoprivrede, nije ministar finansija, nije premijer. Problem je, znači, u ministarstvu finansija i u premijeru koji neće da potpiše to“, kaže Nedžad Bićo, predsjednik ovog federalnog saveza.

Čelnik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković - Lijanović smatra kako su njihovi i ciljevi poljoprivrednika isti, ali opovrgava stranačku pozadinu poljoprivrednog Saveza.

„Mi ne stojimo, mi podržavamo poljoprivredna udruženja, jer je istina da je poljoprivreda i selo zaista zapostavljeni, kao i ostali dio. Vidimo cijeli bunt građana BiH, da su svi od strane politike postali taoci“, kaže on.

Zbog sumnjivih poticaja prijavu protiv ministra Jerke Ivankovića - Lijanovića i saradnika podnijela je nedavno federalna Uprava policije. U Ministarstvu, pak, tvrde kako je sve transparentno.

Poljoprivredna udruženja također se međusobno optužuju zbog poticaja i političko-interesne pozadine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak