Pogledajte unutrašnjost Memorijalne galerije 11/07/95

Radiosarajevo.ba

"Za potpuni trijumf zla potrebno je da obični čovjek ne učini ništa" - citat je koji će vas dočekati na ulazu u Memorijalnu galeriju 11/07/95. Umjetničke fotografije Tarika Samaraha, potresno su nijeme i upozoravajuće u isto vrijeme, a čine osnovu stalne postavke.

Otvaranje jedne galerije u našoj zemlji samo po sebi predstavlja kulturni događaj, no ukoliko je riječ o prvoj memorijalnoj galeriji povećenoj tragediji Srebrenice  - onda datum otvaranja ove kulturne ustanove treba ući u historiju. Svečano otvaranje najavljeno je za četvrtak 12. juli sa dva termina - u 11,00 i u 18,00 sati. 

Nakon spomen sobe na Mezarju i stalne postavke fotografija u Tvornici akumulatora u Potočarima, ovo je prva galerija u cijelosti usmjerena na očuvanje sjećanja na najveći genocid nakon Holokausta.

Njeni su inicijatori Udruženje građana 'Kultura sjećanja', a veliku pomoć pružili su im TIKA - Turska uprava za međunarodnu saradnju, te Općina Stari grad koja je omogućila korištenje prostora na adresi Trg Fra Grge Martića 2 (pored sarajevska Katedrale, na trećem katu iznad apoteke). 

U miru i tišini

"Koncept postavka i fotografije Tarika Samaraha svojom estetskom i dokumentarističkom dimenzijom govore puno više od svakog pokušaja dodatnog učitavanja. Zato iskreno preporučam u tišini i miru pogledati cijelu postavku" izjavio je za RadioSarajevo  Ivica Pandžić,  ispred Udruženja Kultura sjećanja.

On nas je uputio i na sve segmente galerije, a osim autorske izložbe umjetničkog fotografa Tarika Samaraha, tu su još i video dokumenti 'Mapiranje genocida' i izjave preživjelih svjedoka, preko 600 portreta stradalih, mape lokacija do sada pronađenih masovnih grobnica i popis svih 8.372 stradalnika

Osim ovoga, u galerija će u budućnosti pružiti prostor i gostujućim izložbama.

Za unutarnje uređenje zaslužan je arhitektonski studio Mecolada (Lada Maglajlić i Nedžad Hrelja), dok dizajn potpisuje Enes Huseinćehajić

U galeriji se nalazi i fotografija 'Majka Srebrenice pred plakatom Ane Frank' o kojoj opširnije možete pročitati ovdje, kao i fotografije koje su poslužile kao inspiracija Ahmedu Imamoviću za film Belvedere (opširnije ovdje), a koje su objedinjene u poznatoj fotomonografiji Srebrenica.

"Datum 12. juli jeste dan poslije tog strašnog zločina i uzet je za otvaranje simbolično i namjerno, kao dan kada počinje sjećanje", rekao je Pandžić, precizirajući da će galerija biti otvorena 12. i 13. jula, a nakon toga od 27.  jula dalje u punom radnom vremenu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak