Podzemne garaže kod Narodnog pozorišta neće se graditi

Radiosarajevo.ba
Podzemne garaže kod Narodnog pozorišta neće se graditi

Skoro sedam godina vlasti u Kantonu Sarajevo najavljuju izgradnju podzemnih garaža kod Narodnog pozorišta, ali kako kaže Jusuf Bubica, ministar saobraćaja KS-a, od gradnje po svemu sudeći neće biti ništa. 

"Kada sam prije sedam mjeseci došao na mjesto ministra, glavni problem su bili imovinskopravni odnosi jer je vlasnik zemljišta bila Općina Centar, a ne Kanton Sarajevo. Kada smo konačno riješili i taj problem, onda se ispostavilo da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja nije postojala kada je krenula priča o gradnji garaža, mora dati odobrenje za građanje. Komisija je zauzela stav i saopćila da se u zaštitnom pojasu oko Pozorišta ništa ne smije graditi. Zaštitni pojas obuhvata skoro 50 posto zemljišta gdje su se garaže trebale graditi. Mi ćemo održati sastanke sa predstavnicima Komisije da vidimo postoji li neko rješenje ili je njihova odluka konačna", ističe Bubica.

Prema riječima Bubice, do kraja augusta definitivno će se znati hoće li se garaže graditi. A do tada, umjesto kod Narodnog pozorišta, uskoro će početi gradnja garaže prekoputa Vijećnice, piše Oslobodjenje.ba.

"Tu ćemo proširiti već postojeći parking i napraviti veliku podzemnu garažu koju ćemo zajednički finansirati sa Općinom Stari Grad. Dogovor je postignut i projekt je u proceduri jer se radi o investiciji vrijednoj preko milion maraka i moramo dobiti saglasnost Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo. Čim dobijemo saglasnost krećemo u realizaciju projekta jer za ovu garažu postoji idejno rješenje i urbanistička saglasnost. Planirali smo da tu bude 175 parking-mjesta", naglašava ministar Bubica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak