Podrška UKC-a Tuzla oboljelima od epilepsije

Radiosarajevo.ba
Podrška UKC-a Tuzla oboljelima od epilepsije


Povodom obilježavanja Dana podrške oboljelim od epilepsije (u svijetu poznatog i kao Purple Day), u Centru za palijativnu njegu u Slavinovićima, sutra će prof. dr Almasa Kapidžić, specijalistica neurologije s Klinike za neurologiju UKC Tuzla, održati stručno predavanje o temi Živjeti sa epilepsijom. 

Na taj način Liga za borbu protiv epilepsije Tuzlanskog kantona i Klinika za neurologiju UKC Tuzla i ove godine nizom aktivnosti, u znak podrške oboljelim od epilepsije, obilježava 26. mart, dan podrške oboljelima od ove bolesti.

Osim predavanja prof. dr Almase Kapidžić, koje je namijenjeno pedagozima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola,  26. marta planirana je i javna akcija za građane na Trgu slobode i platou kod 'Ismeta i Meše' u Tuzli, saopćeno je iz Službe za komunikacije, Sektor za informacione tehnologije JZU UKC Tuzla.

U svijetu se od 2008. godine, 26. mart obilježava kao Purple Day ili Ljubičasti dan, na inicijativu devetogodišnje djevojčice Megan Cassidy iz Kanade, radi podizanja svijesti o epilepsiji i ukazivanju na važnost upoznavanja osnovnih simptoma ove bolesti i načina kako se oboljelima može pomoći. 

Aktivnostima koje se provode u povodu obilježavanja ovog dana svi obučeni u ljubičasto ili s ljubičastim detaljima koje nose na taj dan, šalju poruke da oboljeli nisu sami.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak