Podrška studenata/ica i predavača/ica Rodnih studija

Radiosarajevo.ba
Podrška studenata/ica i predavača/ica Rodnih studija

Povodom Homofobnog incidenta koji se dogodio na Filozofskom fakultetu i izazvao niz reakcija, svoju podršku žrtvama diskriminacije pružili su i studenti/ice i predavači/ice studijske grupe Rodne studije, pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske rodne studije Univerziteta u Sarajevu. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Homofobni incident koji se dogodio 19. aprila 2012. na na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, još jedan je u nizu primjera opresije koju većina vrši nad manjinama i pokazatelja dominantnih vrijednosti ovog društva, kontinuirano afirmiranih i promoviranih od strane institucija ove države. Ovakvi i slični događaji (p)održavaju stigmatizaciju i nasilje nad onima koji su drugi i drugačiji i koji se izdvajaju iz dominantnog etnonacionalističkog i patrijarhalnog diskursa u Bosni i Hercegovini.

Događaj na Filozofskom fakultetu prilikom kojeg su studenti napadnuti i kada im se prijetilo zbog iskazivanja bunta protiv diskriminatorskih praksi unutar same instuiticije na kojoj studiraju, eklakantan je primjer nasilja nad seksualnim manjinama.

Događaj također neugodno podsjeća na najgore dane početka HIV/AIDS epidemije, kada se seksualna orijentacija dovodila u izravnu vezu sa rizičnim seksualnim ponašanjem i predrasudama, zbog koje je AIDS proglašavana „bolešću pedera i lezbi“ ili čak smatrana „božjom kaznom za homoseksualnost“. 

Naime, studentima se prije dobrovoljnog darivanja krvi davao formular Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH koji su bili dužni popuniti. Ništa ne bi bilo specifično da u odjeljku „Osobe koje ne trebaju davati krv“ nisu navedene „osobe koje imaju povremene ili stalne seksualne kontakte sa homoseksualcima“. Formular zbog kojeg su se studenti i studentice pobunili dokaz je da je u institucijama ove zemlje još uvijek na snazi institucionalizirana diskriminacija rodnih i seksualnih manjina. Isti taj formular dokaz je nedovoljno ozbiljne provedbe Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

Kao studentice i studenti, te predavači i predavačice na programu Rodnih studija, oblasti u kojoj se istražuju pitanja identiteta, odnosi moći, relacije između privilegiranih i potlačenih i gdje bi trebalo promovisati feminističke principe uključivanja i podrške onima koji su diskriminisani i isključeni, između ostalog ili samo – zbog svoje seksualne orijentacije, željeli/e bismo  ukazati na potrebu da je nužno reagirati na ovakve i slične pojave, kako nas dominantni diskurs kulture nasilja ne bi u potpunosti isključio.

Pružamo punu podršku žrtvama ovog brutalnog incidenta.

Sa studijske grupe Rodne studije, pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu:

Bojan Krivokapić

Jelena Svirčić

Safija Zahirović

Mersad Buza

Hedina Tahirović-Sijerčić

Vedrana Kovačević

prof. dr Ugo Vlaisavljević

prof. dr Nerzuk Ćurak

dr Zilka Spahić-Šiljak

Selma Kešetović

Emina Pilav

Semir Mustafa Dedeić

Miroslava Saša Knežević

Lana Ačkar

Amila Ždralović

Nejra Nuna Čengić

Gorana Mlinarević

Zlatan Delić

Slađana Milin

Dženana Mandal-Matović

Danijela Jakovljević

Midhat Izmirlija

Lamija Kosović

Vezano:

Je li bolje začepiti usta?
Odgovor zavoda za transfuziologiju
Homofobni incident: Podrška OPSFF-a studentima
A. Lešić i E. Kazaz: Podrška napadnutim studentima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak