Podrška osuđenim ateistima iz Tunisa

Radiosarajevo.ba
Podrška osuđenim ateistima iz Tunisa

Dio kulturne scene Sarajeva odlučio je dati svoj glas podrške i priključiti se Međunarodnom odboru za podršku Jaberu Mejri i Ghaziju Beji, dvojici 20-godišnjaka koji su u Tunisu osuđeni na strogi zatvor jer su se izjasnili kao ateisti.

Centar Andre Malraux se priključio kampanji podrške na poziv Tunižanina Abdelwahaba Meddeba, pisca, poete i novinara

Kako doznaje Radiosarajevo.ba, pozive na priključenje Odboru uputio je Centar Andre Malraux, a pozitivan odgovor stigao je od Jasmile Žbanić, Ozrena Kebe,Nihada Hasanovića, Damira Imamovića, Srđana Dizdarevića, Ahmeda Burića

Mejrija i Bejija je osudio sudija islamskog zakona jer su se izjasnili kao ateisti. Mejri je trenutno u jako lošem stanju i gubi razum u jednom od zatvora gdje je izložen torturi i zlostavljanju. Beji je, s druge strane, uspio pobjeći iz Tunisa i našao se u Rumuniji gdje je dobio status političkog azilanta.

„I tako, novo tunižansko uređenje stvara svoju prvu političku izbjeglicu: oni koji temelje svoju zakonitost na osnovu zabrana i hapšenja koje su doživjeli sada su ti koji hapse i zabranjuju. U ovom još uvijek tranzitnom periodu za Tunis, želimo ukazati na trenutačno stanje dok ne postane prekasno, navodi se u poruci Centra Andre Malraux.

Kakoje za naš portal izjavila Selma Čampara, ataše za štampu ovog centra, u ‘Andre Malrauxu’ su zadovoljni dosadašnjim odgovorom na poziv, a u budućnosti je moguće i intenziviranje kampanje, što zavisi od raspleta događaja, pogotovo kada je riječ o Jaberu Mejri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak