Podići svijest o važnosti cjeloživotnog obrazovanja

Radiosarajevo.ba
Podići svijest o važnosti cjeloživotnog obrazovanja

U Bosni i Hercegovini postoji manjak svijesti o potrebi da se konstantno obrazujemo tokom života što je inače politika Evropske unije i zbog toga postoji onaj koncept "cjeloživotno obrazovanje". 

Obrazovanje odraslih je izuzetno važno jer ono omogućava odraslim osobama da svoje kvalifikacije i svoje vještine konstantno prilagođavaju potrebama tržišta rada. 

Ovo je, između ostalog, kazala u intervjuu u okviru projekta 'Građani za Evropu' članica tima stručnjaka iz oblasti 'Rad i zapošljavanje' Nina Branković.

"Naša država ne priznaje neformalno obrazovanje jer nema zakonski okvir koji bi dao mogućnost da se ono priznaje. Kada neko stekne kvalifikaciju iz znanja jezika ili nekih dodatnih vještina to može da mu da mogućnost da se zaposli u određenim firmama, te da mu da mogućnost da stekne prava s obzirom na stečenu kvalifikaciju. Trenutni zakon koji je u proceduri donošenja u Kantonu Sarajevo treba biti postavljen na pravoj osnovi. Međutim, trenutni nacrt prilično je usmjeren na slične obrazovne politike za odrasle kao što je u Hrvatskoj i Srbiji i u njemu su zastupljeni određeni nedostaci koje bi svakako trebalo doraditi", kaže Branković, piše Agencija Fena.

BiH ima ogromne izazove kada je u pitanju obrazovanje, konkretno u kontekstu zahtjeva Evropske unije, mada samo obrazovanje nije primarno u EU ingerenciji, u smislu da traži neke obavezujuće dokumente. 

"Kada govorimo o visokom obrazovanju, tu je zastupljena implementacija Bolonjskog procesa do kraja, a mi smo došli do određenog dijela. Prema nekim informacijama BiH nije ispunila očekivanja, odnosno na dnu smo liste zemalja koje su ispunile očekivanja. Što se tiče srednjeg stručnog obrazovanja tu konstantno dobijamo od Europske trening fondacije u kom smjeru trebamo da se krećemo i kako bi trebao izgledati nacionalni kvalifikacijski okvir. Tu su napravljeni određeni pomaci i konstantno se radi na tome. Međutim, i tu su promjene prilično spore jer traže uključenost različitih vladinih, nevladinih i međunarodnih aktera", kazala je, između ostalog, Nina Branković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak