Počela posjeta ministra Darija Franceschinija: Kolekcija Farnesina za 20 godina Daytona

Radiosarajevo.ba
Počela posjeta ministra Darija Franceschinija: Kolekcija Farnesina za 20 godina Daytona

Italijanski ministar kulturnih dobara i aktivnosti i turizma Italije Dario Franceschini po svom dolasku u Sarajevo, gdje je u posjeti povodom dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma i neposredno nakon terorističkog atentata u kojem su izgubili život dva vojnika BiH, izrazio je svoje žaljenje zbog događaja.

"Nakon La Scale, dan nakon Srebrenice, Italija obilježava potpisivanje Dejtonskog sporazuma putem druga dva velika kulturna događaja: Remek-djela iz Kolekcije Farnesina i koncert Teatra Verdi iz Trsta i Sarajevske filharmonije

Univerzalnom snagom kulture, Italija šalje signal nade odgovarajući tako na terorističke akte koji su pogodili i Bosnu i Hercegovinu proteklih dana. Danas, naše misli su sa žrtvama i njihovim porodicama".

Ministar Franceschini, u pratnji talijanskog ambasadora Ruggera Corriasa, susrest će se s ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem i s bošnjačkim članom tročlanog Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem

U centru razgovora bit će stanje bilateralnih kulturnih odnosa i projekti saradnje koji će biti implementirani u okviru Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i sporta između Italije i Bosne i Hercegovine, koji je stupio na snagu u aprilu ove godine. Fokus će biti i na evropskom putu BiH, na situaciji u kojoj se nalaze bosanskohercegovačke institucije kulture i na Kolekciji Ars Aevi koju će ministar Franceschini posjetiti u pratnji njenog osnivača Envera Hadžiomerspahića i ministra Osmanovića.

"Italija - rekao je ministar Franceschini - je dokazala neprekidno zalaganje za kulturu u Bosni i Hercegovini. Namjeravamo nastaviti ići ovim putem, zahvaljujući novom Sporazumu o kulturnoj saradnji. Očekujemo od strane bosanskohercegovačkih vlasti da sa tom istom našom odlučnosti, nasljeđu i kulturnim institucijama ove zemlje, vrate značaj i finansijska sredstva potrebna za njihovo očuvanje".

U 18:30 sati ministar Franceschini i ministar Osmanović zajedno će otvoriti izložbu Remek-djela iz Kolekcije Farnesina u Umjetničkoj galeriji BiH, centralni događaj Mjeseca italijanske kulture u BiH - MIK 2015, kojim Italija obilježava 20 godina dejtonskog mira u BiH. Sutra, uslijedit će zajednički koncert Note mira Lirskog teatra Giuseppe Verdi iz Trsta, Sarajevske filharmonije i Narodnog pozorišta Sarajevo.

Izložba savremene umjetnosti Kolekcije Farnesina, koja će biti postavljena u Sarajevu do 14. decembra, uključuje više od 50 djela iz Kolekcije Ministarstva vanjskih poslova Italije, među kojima su i remek-djela umjetnika kao što su Pistoletto, Kounellis, Burri, Fontana, Manzoni i Capogrossi.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak