Počela obnova Zavoda Mjedenica

Radiosarajevo.ba
Počela obnova Zavoda Mjedenica


Počela je obnova Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, potvrdio je direktor Zavoda Mirsad Asimović. Nakon postavljanja skele na zgradu, počelo je postavljanje stiropora debljine 10 cm za termoizolacionu fasadu. Podsjećamo, projektom je planirano utopljavanje zgrade i ugradnja termo-izolacione fasade, zamjena vanjske i unutrašnje stolarije, te sanacija limenih dijelova krovova na domu i obdaništu. Uporedo sa radovima na fasadi, postavlja se i nova stolarija i radovi dobro napreduju. Rok za završetak je 1. septembar.

Utopljavanjem zgrade, prema procjenama, postići će se ušteda energije do 30%.

Radove finansira Evropska komanda američkih snaga (US EUCOM), preko svog Ureda za saradnju u oblasti odbrane pri ambasadi SAD-a u BiH, sa iznosom od 400.000 dolara.

Kako je ranije izjavio direktor Asimović, ovo je prvi put u posljednjih 40 godina da se radi ovako detaljna sanacija Zavoda

“Do sada su rađena samo krpljenja i održavanje zgrade,” kazao je Asimović, napominjući da je ovaj objekat izgrađen prije II svjetskog rata i da traži stalne intervencije.

Općina Stari Grad je krajem prošle godine uputila Američkoj ambasadi prijedlog za sanaciju Zavoda Mjedenica, sa predmjerom radova, a dogovor je finaliziran početkom jula, kada je Općina dobila obavijest da će US EUCOM finansirati pomenute radove.

Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica pohađa više od 160 djece, od predškolskog uzrasta do odraslih u radionicama za radnu okupaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak