Plin od oktobra jeftiniji, grijanje poskupljuje

Radiosarajevo.ba
Plin od oktobra jeftiniji, grijanje poskupljuje

Račun za plin koji će građani Kantona Sarajevo dobiti naredni mjesec bit će manji za 8,04 posto jer je ovaj energent pojeftinio nakon što je ruski isporučilac snizio cijenu isporuke.

Kako je za Dnevni avaz kazala izvršna direktorica Sektora marketinga u Sarajevogasu Nihada Čomor, jeftinije iznose za 8,04 posto kupci neće dobiti na računima koji su u pripremi, nego tek na oktobarskim.

„Cijene su smanjene za sve kategorije kupaca. Na hiljadu kubika plina pojeftinjenje je 754 KM“, rekla je Čomor.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović (SDU) rekao je da je plin pojeftinio nakon što je ruski isporučilac snizio cijene za oko 15 posto.

„Kad se odbiju troškovi transporta i ostalo, onda to bude 8,04 posto smanjenje prema Sarajevogasu. Taj iznos bit će umanjen svim korisnicima prirodnog plina, domaćinstvima, privrednim društvima i javnim ustanovama. Cijene će biti smanjene i Toplanama, ali to nije dovoljno da se eliminira disproporcija u trenutnim cijenama plina i grijanja“, pojasnio je Petrović.

Prema njegovim riječima, i pored ovih 8,04 posto jeftinijeg plina i devet posto planiranih unutrašnjih ušteda, Toplane će podići cijenu grijanja za 23 posto.

„To će biti prijedlog Ministarstva, a konačnu odluku donijet će Vlada KS. Jedino bismo na ovaj način mogli dovesti do toga da Toplane posluju pozitivno i da sistem bude održiv“, kazao je Petrović.

„Odluku o poskupljenju grijanja Vlada će sigurno donijeti kada budu završeni svi segmenti socijalne politike. To podrazumijeva i raspodjelu 10.000.000 KM, koliko je u budžetu predviđeno za subvencionirane kategorije“, dodao je Petrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak