Platforma Cultureshutdown: O krizi institucija kulture

Radiosarajevo.ba
Platforma Cultureshutdown: O krizi institucija kulture

Platforma Cultureshutdown.net pokrenuta je u januaru 2012. godine na inicijativu grupe akademskih radnika, muzeologa, umjetnika, bibliotekara i drugih kulturnih aktivista, koji  žive u BiH i svijetu, s ciljem ‘snimanja’ i analize problematike institucija kulture i pokretanja javne diskusije o toj problematici.

Cultureshutdown.net je u julu i augustu 2012. godine pokrenula proceduru Mapiranje statusa quo razgovorom s predstavnicima sedam institucija kulture BiH, te njihove stavove prikazala u okviru sažetka o postojećoj krizi, njenim uzrocima i posljedicama, te pokrenula inicijativu za predlaganje rješenja, tj budućeg načina funkcioniranja ovih institucija.

Institucije smatraju da je problem, prije svega, pravne i finansijske prirode, tj. da ih neriješen status i neočitovanje države Bosne i Hercegovine o njima od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas blokira u radu i onemogućuje im planiranje i razvoj. Iako se slažu da postoje i problemi druge prirode, među kojima i strukturalne, ove institucije tvrde da će se ‘sva ostala pitanja moći riješiti tek nakon što bude riješeno pitanje statusa’. Web-stranica Platforme svakodnevno objavljuje novopristigle komentare intelektualaca različitih profila iz cijele BiH.

Platforma otvorena za bh. javnost

Platforma Cultureshutdown.net je i mjesto gdje se bh. javnost može aktivno uključiti u rješavanje krize u kojoj se nalaze institucije kulture BiH (7 institucija kulture ‘od državnog značaja’ , ali i mnoge druge), s ciljem očuvanja kulturno-istorijskog blaga u vlasništvu svih naroda BiH, i iznalaženja novog, modernog načina funkcioniranja ovih institucija.

Uključite se, jer kulturno-istorijsko naslijeđe BiH pripada svakom građaninu i građanki BiH, poručuju osnivači platforme.

Članovi Platforme Clutreshutdown.net smatraju da je nedopustivo dalje ignorisati propadanje građe koja se čuva u ovim institucijama, ignorisanjem rješavanja pitanja njihovog pravnog statusa i budućeg načina njihovog djelovanja.

Kako učestvovati?

U djelovanje platforme se možete uključiti posjetom web stranice Cultureshutdown.net i slanjem komentara na objavljene tekstove; slanjem vlastitog teksta, osvrta, izjave ili prijedloga rješenja za izlazak iz krize institucija kulture BiH na contact@cultureshutdown.net; slanjem tekstova, analiza, studija i osvrta drugih autora i autorki iz BiH i svijeta koji mogu poslužiti kao ideja za rješavanje krize.

Rad platforme se može pomoći i prevođenjem tekstova na engleski, kako bi se informisala globalna javnost.

Uređivački kolegij platforme Cultureshutdown.net čine Azra Akšamija, umjetnica i istoričarka arhitekture, univerzitetska profesorica na odsjeku Umjetnosti, kulture i tehnologije na Massachusetts Institute of Technology, Maximilian Hartmuth, istoričar umjetnosti, Asja Mandić, istoričarka umjetnosti, univerzitetska profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Andras Riedlmayer, bibliograf i istoričar, direktor Dokumentacionog centra Aga Khan pri biblioteci primijenjenih umjetnosti Univerziteta Harvard, Jeff Spurr, rukovodilac projekta Bosnia Library Project, 1996-2005; Predsjedavajući Komiteta iračkih bibiliteka Asocijacije bibliotekara Srednjeg Istoka, Mladen Vuković, glavni bibliotekar Hrvatskog šumarskog instituta.

Sve informacije o platformi Cultureshutdown, kao i načine učestvovanja možete naći ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak