Plan za prevenciju maloljetničkog prijestupništva

Radiosarajevo.ba
Plan za prevenciju maloljetničkog prijestupništva


U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u četvrtak je predstavljen nacrt „Akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad s maloljetnicima u sukobu sa zakonom 2013.-2015.“ a koji sadrži prijedloge aktivnosti koje će tokom dvije godine provoditi vladin i nevladin sektor.

U implementaciju plana bit će uključene institucije tužilaštva, sudova, NVO organizacija, roditelji, građani Kantona Sarajevo.

"Cilj je preveniranje poremećaja u ponašanju maloljetnika, sprječavanje i suzbijanje maloljetničkog prijestupništva, kriminaliteta koji čine maloljetne osobe i kriminaliteta nad maloljetnim osobama. Do sada su nas optuživali za represiju, mi ovim planom nudimo prevenciju", rekao je Nermin Pećanac, ministar MUPKS-a na konferenciji za novinare.

Akcioni plan je dokument u kojem Vlada KS-a definira svoju politiku koja tretira maloljetnike s prijestupničkim ponašanjem „stoga ćemo ovaj nacrt predati sutra Vladi KS-a, jer nam se žuri zbog budžeta da ovaj dokument Vlada KS-a što prije usvoji“


"Vrijednost ovog plana je 880.000 KM, što nije puno, jer se ovaj iznos potroši na telefone u bilo kojoj instituciji u BiH, a građani KS-a ne mogu biti taoci 80-ak maloljetnih osoba, koji su skloni stalnom vršenju krivičnih djela – rekao je Pećanac.

208 maloljetnika - 349 krivičnih djela

Kriminologinja MUPKS-a prof.dr. Hana Korač je istakla da nakon što je formiran tim na izradi Akcionog plana, rađena je ozbiljna analiza a 'okidač' je bio ubistvo Denisa Mrnjavca.

"Stoga ovim planom očekujemo poboljšanje načina kontrole maloljetnika u sukobu sa zakonom, i određeni stepen smanjenja maloljetničkog prijestupništva i kriminaliteta maloljetnika", rekla je Korač.

Rečeno je da će Ministarstvo MUPKS-a uraditi nabavku metal detektora, dva pasa za otkrivanje narkotika, edukaciju kadrova i osposobljavanje šest prostorija u svakoj policijskoj upravi.

Komesar MUPKS-a Vahid Ćosić je istakao da je prioritet i cilj svega borba protiv maloljetničkog prijestupništva,  u 2012. godini 208 maloljetnika je prijavljeno da su u grupi ili samostalno počinili 349 krivičnih djela.

Realizacijom Akcionog plana očekuje se poboljšanje načina kontrole ponašanja maloljetnika u skladu sa zakonom i određeni stepen smanjenja maloljetničkog prijestupništva i kriminaliteta maloljetnika, kao i održavanje i stvaranje sigurnog okruženja u
KS-u.

Posebni ciljevi Akcionog plana su efikasniji stepen zaštite žrtava maloljetničkog prijestupništva i kriminaliteta od nadležnih ministarstava, institucija i ustanova, efikasniji stepen zaštite maloljetnika kao žrtve i maloljetnika kao svjetoka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak