Plaćanje odštete Dodiku je gušenje medijske slobode

Radiosarajevo.ba
Plaćanje odštete Dodiku je gušenje medijske slobode

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je danas zabrinutost zbog presude kojom novinarka treba da isplati odštetu za klevetu predsjedniku Republike Srpske (RS), kao i ostalih nedavnih dešavanja u vezi sa slobodom medija u Bosni i Hercegovini.

Osnovni sud u Banjoj Luci je 17. oktobra odredio iznos odštete od 5.000 KM koji treba da se isplati predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, na osnovu tužbe protiv novinarke Ljiljane Kovačević.

"Niti jedan novinar ne bi trebao biti kazneno gonjen zbog izvještavanja o aktivnostima tužilaca i sudstva. Političari moraju prestati pokretati parnice protiv novinara na osnovu klevete, te pokazati viši nivo tolerancije od ostalih građana", kazala je Mijatović te dodala da ovakve tužbe guše medijske slobode.

On je također izrazila zabrinutost povodom odluke vodeće političke stranke da zabrani kontakt s televizijskom stanicom koja je izražavala kritičke stavove, kao i povodom navodnog prisluškivanja telefona određenih medija.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je 17. oktobra izdao uputstvo svojim članovima da se suzdrže od kontakata s novinarima televizije BNTV.

"Ovakve vrste odluka su neprihvatljive u demokratskom društvu. Političari moraju ostati odgovorni prema javnosti. Novinarima mora biti omogućeno da izvještavaju i sudjeluju u važnim debatama", istakla je Mijatović.

Dodatni razlog za zabrinutost pojavio se danas u izvještajima medija u kojima se navodi da je direktor Državne agencije za istrage i zaštitu zatražio da se prisluškuju telefoni uredničkih kancelarija dnevnih novina Oslobođenje i magazina Dani.

"Nažalost, ono što vidim danas u suprotnosti je s međunarodnim obavezama u smislu razvoja i zaštite slobode medija i slobode izražavanja. Nadam se da je moguće preokrenuti ovaj trend", kazala je Mijatović, saopšteno je iz Misije OSCE-a u BiH, prenosi Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak