Pjer Žalica novi dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Pjer Žalica novi dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

Sarajevski režiser Pjer Žalica novi je dekan Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu. Ovaj nagrađivani bh. redatelj i scenarist je, inače, redovni profesor na ovoj akademiji, a predaje predmete Režija i Scenarij za producente

Žalica je, inače, na mjesto dekana odabran na konkursu nakon što je dosadašnjem dekanu Ziji Mehiću istekao mandat.

Zijad Mehić je na poziciji dekana proveo posljednjih osam godina, a za to vrijeme počela je i izgradnja nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti u sarajevskom naselju Skenderija. S obzirom na to da je dva mandata proveo na čelu ove ustanove, Mehić se nije ponovo mogao kandidovati za tu funkciju.

O odgovornosti koju je preuzeo, Žalica, za Radiosarajevo.ba kaže:  

"Prof. Mehić je odlično vodio Akademiju. Učinio je ogromnu stvar za projekat izgradnje nove zgrade. Na žalost, zbog zakonskih ograničenja, taj projekat nije mogao da dovede do kraja u svom mandatu. Sada je taj projekat ugrožen, zbog bosansko-hercegovačkog političkog 'cirkusa' koji je destruktivan za društvo u cjelini, pa zašto ne bi bio i za Akademiju. Tako da Akademiju 'preuzimam' u komplikovanom trenutku, ali me nije strah. Imam tremu, ali se ne bojim. Jer je ljudski potencijal naše akademije, sportski rečeno, 'dream team'. Mi imamo odlične profesore i fantastične profesionalce, glumce, pisce, producente, režisere… Njihovo povjerenje je poticaj koji nadahnjuje. Nadam se da ću imati kapaciteta da doprinesem tome da taj tim, tim snova, ostvari i rezultate iz snova. U našem okruženju to izgleda vrlo teško. Ali, mi se nikada nismo plašili poteškoća, naprotiv uvijek su nam bile izazov. Svi zajedno se nadamo da će ipak doći vrijeme kada će poteškoće biti iza nas, i kada ćemo fantastičnom talentu naših studenata može pružiti još više u toku školovanja, i što je još važnije, da će njihov talenat imati bolje okolnosti da se realizuje u profesinalnom životu poslije škole", izjavio je Žalica za Radiosarajevo.ba.

Pjer Žalica je režirao je filmove Kod amidže Idriza i Gori vatra, za koji je i napisao scenariji, a bio je i jedan od koautora filma Savršeni krug. Potpisuje režiju dokumentaraca Orkestar, MGM Sarajevo: Covjek, Bog, Monstrum, Made in Sarajevo i Rob, te kratkog filma Kraj doba neprijatnosti.

Nakon što se na proteklom Sarajevo Film Festivalu predstavio dokumentarcem Rob, ovog redatelja u narednoj sezoni očekuje pozorišni angažman. Na scenu Narodnog pozorišta u Sarajevu postavit će tekst Ozrena Kebe Sarajevo za početnike

"Imam kontinuitet rada u teatru, mada to nije neka strašna frekvencija, otprilike jednom u deceniji. Izgeda da se i to mijenja. Nedavno sam radio u Sartru i bilo mi je fantastično. Sada trebam raditi u Narodnom pozorištu, vjerovatno 'ponesen' iskustvom rada u Sartru. To mi je izazov jer sam imao neku vrstu odluke da radim na 'manjim' scenama i sa mlađim glumcima. Izgovor mi je bio da ne oduzimam prostor kolegama koje su posvećene teatru više od mene, a stvarni razlog vjerovatno nesigurnost, trema… Projekat mi je vrlo izazovan, i meni lično vrlo važan. Radi se o adaptaciji knjige Ozrena Kebe Sarajevo za početnike. Nije lako, ali sam uvjeren da ćemo Ozren, tim Narodnog i ja uspjeti napraviti dobru predstavu", rekao je Žalica u razgovoru za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak