Pink BiH kažnjen zbog homofobnih poruka gledatelja

Radiosarajevo.ba
Pink BiH kažnjen zbog homofobnih poruka gledatelja


Televizija Pink je odgovorna za homofobne sadržaje SMS-poruka koje su gledatelji slali u toku emisije Zabranjeni forum, emitirane 17. novembra prošle godine.

Udruženje Okvir uputilo je prigovor  Regulatornoj agenciji za komunikacije, a odgovor je stigao danas. RTV stanica Pink BiH prekršila je član 4. (govor mržnje) Kodeksa o emitovanju programa, i biće kažnjena sa 2.000 KM.

U obrazloženju Rješenja stoji da kroz omogućavanje gledaocima učešća u kreiranju programa kroz poseban vid komunikacije putem SMS-poruka, stanica je trebala pokazati veći stepen odgovornosti i osjetljivosti prema specifičnom raspoloženju bosanskohercegovačke javnosti prema pitanjima koja su se tretirala u predmetnom programu.

Tema sporne emisije bila je - Promjena pola, tijelo kao zamka. „Bez namjere da podsjećamo na gnusan sadržaj poruka koje su puštene u navedenoj emisiji, a i imajući u vidu da je govor mržnje ovom prilikom kažnjen zbog plasiranja u javnom prostoru, Udruženje Okvir izražava zadovoljstvo ovakvim Rješenjem RAK-a. Istovremeno, smatramo da je novčana kazna, čiji je maksimum sukladno Pregledu povreda i kazni Agencije 10.000 KM, ipak preniska, s obzirom na štetu koja je navedenom emisijom i emitovanim sadržajem pričinjena“, stoji u saopštenju Okvira.

Ipak, naglašavaju da je ovo veliki korak naprijed kažnjavanje govora mržnje u javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak