Pik.ba: O ilegalnoj prodaji životinja putem interneta

Radiosarajevo.ba
Pik.ba: O ilegalnoj prodaji životinja putem interneta

Nakon što je u našu redakciju stiglo saopćenje Centra za životnu sredinu iz Banja Luke, u kojem se navodi da je u vremenskom periodu od 11 mjeseci na internet stranici www.pik.ba objavljeno 116 oglasa posvećenih trgovini divljim životinjama, od kojih su mnoge zaštićene, kontaktirali smo dotični portal.

U odgovorima na naša pitanja saznali smo da je Pik.ba, nakon što je dobio isto saopćenje, po hitnom postupku započeo sa uklanjanjem spomenutih oglasa. "S obzirom da trenutno brojimo preko 500 hiljada aktivnih oglasa, a spomenute oglase ne možemo naći po nazivu, potrajat će neko vrijeme dok ih sve uklonimo. U budućnosti ćemo svakako sarađivati sa ovim Udruženjem i u skladu sa zakonom ćemo sankcionisati objavljivanje ovakvih oglasa", rečeno nam je.

Na pitanje da li administratori ovog servisa imaju uvid u sadržaj oglasa i da li  postoje mehanizmi zaštite od pokušaja nelegalne trgovine, odgovoreno nam je:

"Da, naravno, kao i svaki drugi posjetioci našeg sajta. U cilju bržeg protoka informacija, mi ne radimo ručno odobravanje oglasa (kojih dnevno ima do 15 hiljada), već radimo pasivnu moderaciju i brišemo oglase koje nam prijave naši korisnici."

Pitali smo odgovorne na ovom portalu na koji način se u pravnom smislu mogu zaštititi od ovakvih zloupotreba, na šta nam je odgovoreno:

"Imamo opšti Pravilnik i uslove korištenja gdje se ograničavamo od ovakvih stvari, tako da sve pravne posljedice snosi korisnik koji objavi takve sadržaje".

Vezano: Nelegalna internet trgovina životinjama u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak