Peticija protiv diskriminacije Fatmira Alispahića

Radiosarajevo.ba
Peticija protiv diskriminacije Fatmira Alispahića

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu 17. maja nevladine organizacije Svitanje, Mladi muslimani, AKOS i Demus su najavili potpisivanje "Peticije protiv diskriminacije Fatmira Alispahića na Filozofskom fakultetu u Sarajevu". 

Prikupljeni potpisi će biti upućeni nadležnim tijelima Univerziteta u Sarajevu na vladine, nevladine i diplomatske adrese.

Kako je navedeno u saopštenju, "peticija predstavlja izraz demokratske opredijeljenosti studenata i građana da više nikad ni jedan pojedinac, poput Fatmira Alispahića, ne bude na Univerzitetu diskriminiran zbog nečijih ideoloških mjerila, već da svaki pojedinac bude cijenjen isključivo po svome znanju i stručnosti". 

Kako se navodi u peticiji, traži se "ukidanje nezakonite i diskriminatorske odluke Nastavno-naučnog vijeća Filozofskog fakulteta u Sarajevu kojom se mr. sc. Fatmiru Alispahiću - u ime ideološke nepodobnosti - oduzima pravo da doktorira na fakultetu na kome je diplomirao i magistrirao".

"Očekujemo da će skandalozna odluka protiv jednakog prava na obrazovanje biti ukinuta prije nego što završimo sa prikupljanjem potpisa", saopćeno je iz Udruženja "Mladi muslimani".

Vezano: Poziv Fatmiru Alispahiću da doktorira u Novom Pazaru

Nečastivi na Filozofskom fakultetu

Fatmir Alispahić o Srbima, Holokaustu i pederima

Ima li Fatmir Alispahić pravo doktorirati? 

Treba li humanistika biti humana?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak