PETA: 2.500 dolara za informacije o djevojci koja je bacala kučiće (AUDIO)

Radiosarajevo.ba
PETA: 2.500 dolara za informacije o djevojci koja je bacala kučiće (AUDIO)
Djevojka baca štene (Foto: YouTube)

Osvježeno u 13:20h

Izvor blizak redakciji otkriva kako djevojka sa snimka na ruci ima narukvicu iz Međugorja te kako rijeka sa snimka odgovara toku rijeke Trebižat, što se donekle poklapa sa tvrdnjom korisnika 4chana da se radi o bratu i sestri iz Metkovića.


Uporedite sa narukvicom na snimku



Slučaj snimka djevojke koja je tek rođene štence bacila u rijeku izazvao je burne reakcije, što u našoj zemlji i regionu, što u svijetu. Čini se čak da burnije reakcije stižu iz Evrope i ostatka svijeta, nego sa naših prostora.

Kontaktirali smo Aldina Pašića iz udruženja za zaštitu životinja Av-Mau koji je za RadioSarajevo izjavio da za sada nema novih informacija o identitetu djevojke sa snimka, ali da su dobili informacije od kolega iz Slovenije da američki ogranak PETA-e daje 2 500 dolara za informacije o djevojci koje bi pomogle podizanju optužnice. Pašića je također kontaktirao i britanski BBC.

Poslušajte Pašićevu izjavu za RadioSarajevo:

{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/aldin.mp3{/audio}

Ukoliko imate informacije o djevojci sa snimka, kontaktirajte PETA’s Cruelty Investigations Department putem e-maila CIDinfo@peta.org i pokupite nagradu.

Povodom ovog slučaja razgovarali smo i sa socijalnim psihologom, prof. dr. Ismetom Dizdarevićem, pročitajte i poslušajte audio:

Ismet Dizdarević: Danas pas, sutra možda i vaše dijete (AUDIO)


Također, još uvijek se utvrđuje istinitost anonimnog maila koji je stigao na adresu SOS Sarajevo, a u kojem nepoznati strani državljanin, korisnik 4chana, navodi kako je na osnovu IP adresa utvrdio da se radi o I. V. i M. V iz Metkovića te je čak pronašao i njihove profile na Facebooku.

Podsjetimo, nepoznati korisnik je prije nekoliko dana na YouTube je uploadovao snimak djevojke koja stoji pokraj obale rijeke te iz kante vadi štenad i u širokom luku ih baca u rijeku.

Djevojka je u nekoliko navrata razmijenila nekoliko riječi sa snimateljem, a iz razgovora se može zaključiti da je snimano u BiH ili Hrvatskoj.

Snimak je ubrzo uklonjen sa YouTubea, ali je vrlo brzo objavljen na 4chanu, forumu čiji su članovi poznati po svojim "osvetničkim misijama".

Također podsjećamo da su bilo kakvi oblici nasilja nad životinjama zakonom strogo kažnjivi i da je zakonska obaveza svakog građanina da, ako tako nešto primjeti, obavijesti policiju i veterinarsku inspekciju.

Izvodi iz Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koje treba znati:


Član 3. (Zabrana ubijanja i mučenja)
Zabranjeno je životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu.

Član 27. (Napuštene i izgubljene životinje)
(1) Napuštenim i izgubljenim životinjama potrebno je osigurati adekvatan smještaj i veterinarsko-zdravstvenu pomoć.
(2) Lice koje nađe napuštenu ili izgubljenu životinju dužno je o tome obavijestiti najbližu veterinarsku organizaciju ili sklonište za životinje.
(3) Ako je životinja bolesna ili povrijeđena, te se ne može izliječiti, potrebno joj je oduzeti život na način koji uzrokuje minimalnu bol, patnju ili trpljenje (eutanazirati).
(4) Zabranjeno je napuštene i izgubljene životinje iskoristiti u svrhu vršenja ogleda.

Član 39. (Pomoć policije i carinske službe)
Ako policija i organi carinske službe u obavljanju svojih zadataka utvrde da postoji kršenje odredbi ovog zakona ili propisa donesenih na osnovu njega, dužni su o tome obavijestiti najbližeg službenog veterinara.

Zaštitari životinja navode da je česta situacija da institucije nadležne za provođenje Zakona ne znaju svoje zakonske obaveze ili, jednostavno, ne žele da vrše svoju dužnost. Građanima savjetuju da budu uporni i istraju u tome sve dok nadležni ne počnu da rade svoj posao.

Uskoro više informacije o ovom slučaju.

Vezano:
Reakcije na snimak djevojke koja baca štence u rijeku (VIDEO)
Ivanišević i Pašić: Prijetnje i maltretiranje od strane građana
Zlostavljanje životinja - nova zabava sarajevske omladine
Nepoštivanje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja
Damir Nemir Janeček: Kinofil (VIDEO)
Tragom bijesne lisice iz Trnova
8. april je tu, a gdje su skloništa za životinje?
Zaštitari životinja u BiH: Neshvaćeni i maltretirani (VIDEO)
Sada i zvanično: Protesti protiv nasilja nad životinjama

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak