Pet decenija banjalučkog Jesenjeg salona

Radiosarajevo.ba
Pet decenija banjalučkog Jesenjeg salona

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske večeras će biti otvorena izložba Pet decenija banjalučkog Jesenjeg salona.

Izložbu će činiti izbor nagrađenih i otkupljenih djela s Jesenjeg salona, bijenalne manifestacije koja je trajala punih 30 godina, a koja se čuvaju u fundusu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. 

Tako će se pred Banjalučanima naći slike, grafike, crteži, skulpture i objekti jugoslovenskih i stranih umjetnika (Pjera Alehinskog, Zao Vu Kija, Šoičija Hasegave, Stenlija Vilijema Hajtera, Žana Mesažera, Lika Peira, Ivana Tabakovića, Boška Karanovića, Vladimira Veličkovića, Petra Omčikusa, Kose Bokšan, Koste Angelija Radovanija, Ljube Ivančića, Otona Glihe, Rike Debenjaka, Velizara Krstića, Emira Dragulja, Radovana Kragulja, Ismara Mujezinovića, Gustava Gnamuša, Adrijane Maraž, Slavka Tiheca, Dragana Mojovića, Mladena Stilinovića, Mrđana Bajića i drugih), odnosno djela koja su uticala na umjetničke tokove druge polovine 20. vijeka. 

"Grad Banja Luka je u periodu od 1962. do 1992. godine bio nosilac izuzetno značajne likovne manifestacije, koja je pokazala da je Banja Luka bila među rijetkim gradovima bivše Jugoslavije koji su imali sluha i otvorenosti prema svim pozitivnim idejama i tendencijama iz oblasti vizuelne umjetnosti. Banjalučki 'Jesenji salon' je tokom trideset godina svoga postojanja od regionalne smotre likovnog stvaralaštva, postupno prerastao u izuzetno značajnu i nezaobilaznu manifestaciju jugoslovenskog, a u jednom trenutku i međunarodnog karaktera", istakla je kustosica ove izložbe, dr Sarita Vujković.

Izložbu Pet decenija banjalučkog Jesenjeg salona otvorit će večaras u 20 sati gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, a trajat će do 15. februara 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak