Pedeset hiljada volontera će čistiti BiH

Radiosarajevo.ba


U nedjelju 9. septembra volonteri iz 97 općina u Bosni i Hercegovini učestvovat će u ekološkoj akciji čišćenja zelenih površina i ilegalnih deponija smeća u akciji pod nazivom Let's do it.

Let's Do it: Očistimo zemlju za jedan dan

Akcija počinje u nedjelju u 11 sati, istovremeno u 97 općina u BiH. U svakoj općini su određeni punktovi gdje će se građani skupljati i dobijati vreće, rukavice i osvježenje. Sa punktova će biti organiziran prijevoz ili odlazak na lokacije koje će se čistiti.

Na nivou države se očekuje oko 50.000 volontera koji će u nedjelju učestvovati u akciji. Informacije o punktovima i lokacijama čišćenja će biti objavljene na stranici letsdoit.ba.

Po riječima Božidara Mihajlovića, predsjednika Udruženja građana Ruke i koordinatora ove akcije za Federaciju Bosne i Hercegovine procijenjena vrijednost projekta iznosi 290.000 KM, dok su organizatori uspjeli sakupiti 16.000 KM od čega će biti kupljena odgovarajuća oprema za skupljanje smeća.

Glavni partner projekta je HT Eronet, a porjekat su podržali još Zavod za zaštitu okoliša, ADRA, Vode RS, Agencija Fabrika, KJKP ZOI84, MDG Achievement fund, Argeta, Mita Grupa, UN volonteri, NATO pakt i drugi...

"Želim da pozovem sve građane Bosne i Hercegovine koji dijele ovaj san sa nama, da u nedjelju izađu na ulice, u parkove, na izletišta i učinimo da ova naša zemlja 9. septembra zablista. Na taj način pokažemo kako želimo drugačiju, ljepšu i bolju BiH za nas koji u njoj živimo, za buduće generacije i budućnost svih nas", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Mihajlović.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Mihajlović je rekao da su sve sarajevske općine rado pristale da učestvuju u ovom projektu, baš kao i KJKP Park i KJKP RAD koje će odvoziti smeće isti dan po završetku akcije.

"Smeće ćemo pokušati selektivno skupljati. Imamo četiri vrste različitih vreća, u koje ćemo skupljati različite otpade", rekao je Mihajlović.

Štab akcije nalazit će se biti u zgradi Gradske uprave Grada Sarajeva, odakle će se koordinirati aktivnosti širom BiH. Organizatori će biti u kontaktu sa svim timovima u zemlji. Tako će se odmah po završetku akcije, koja će trajati do 17,00 sati znati koliko je volontera izašlo na teren i koliko je sakupljeno vreća smeća.

Političari i ambasadori u radnoj akciji

Jedna od zanimljivosti akcije je VIP zona koju će čistiti poslovni  partneri projekta, sponzori, direktori, političari, ambasadori stranih zemalja. VIP zona nalazit će se kod Prvog šumara na Trebeviću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak