'Parada nije prioritet, treba prvo stati u kraj diskriminaciji'

Radiosarajevo.ba
'Parada nije prioritet, treba prvo stati u kraj diskriminaciji'

Sarajevski otvoreni centar i Internews organizirali su danas u Sarajevu Info sesiju o LGBT temama na kojoj je Matea Popov, gošća iz Udruge Pride iz Zagreba sa novinarima razgovarala o izvještavanju medija za vrijeme održavanja parada ponosa u regiji i svijetu s posebnim osvrtom na izvještavanja u Hrvatskoj o toj temi, javila je Fena.

Na tom skupu istaknuto je da je u Hrvatskoj i regiji u posljednjih pet do šest godina znatno poboljšan kvalitet medijskog izvještavanja kad su u pitanju LGBT teme.

Naglašeno je da su u prošlosti, u izvještavanju o LGBT temama, pravljene određene greške koje su se prvenstveno odnosile na nekorektnu terminologiju. O izvještavanju o tim temama, ukazano je na važnost korištenja snimaka i/li fotografija s događaja o kojem se izvještava ili prigodnih snimaka, a ne arhivski snimci za koje je rečeno da su često bili neadekvatni.

Na pitanje novinara na današnjem skupu kad bi se u BiH mogla očekivati parada ponosa, koordinatorka u Sarajevskom otvorenom centru Lejla Huremović odgovorila je da će to biti onda kad LGBT zajednica u BiH bude dovoljno jaka da izađe na ulicu, te da trenutno nije prioritet organiziranje parade ponosa nego da treba stati u kraj diskriminaciji koja se dešava i nasilju".

"Sam taj koncept parade ponosa nama nije toliko bitan. Ukoliko i bude nekog izlaska na ulicu, to će biti marš za ljudska prava ili nešto slično", kazala je Huremović.

Matea Popov aktivizmom se bavi od 2008. godine, a od 2012. godine je koordinatorica Zagreb Pride udruženja i grupe koja zagovara LGBTIQ solidarnost, a protivi se nasilju i diskriminaciji tih osoba.

Cilj info sesija je pružanje osnovnih informacija vezanih za prava i kulturu LGBT osoba, informiranje o korektnim terminologijama te profesionalno i etičko izvještavanje, a današnja sesija bila je peta po redu od ukupno osam koliko ih je planirano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak