Pala je prva granata, pa druga, palo ih je mnogo: Zapališe nam Vijećnicu...

Radiosarajevo.ba

Sjećanja su svježa. U noći s 25. na 26. august 1992. godine vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Bio je to dan kad je do temelja izgorjela sarajevska Vijećnica . Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno pola stoljeća.

Za vrijeme opsade Sarajeva, Vijećnica je bila više puta granatirana. Pokušavale su je uništiti snage JNA, a zatim i snage Vojske Republike Srpske. Prije 23 godine sarajevska biblioteka je bombardirana i u plamenu je uništen skoro cijeli fond.

Vatrogasci su bezuspješno, satima pokušavali ugasiti vatru. Oni najhrabriji provlačili su se između granata, metaka, uskakali u vatrenu stihiju i pokušavali spasiti barem mali djelić nacionalnog blaga...

Bio je to dan kojeg će svaki Sarajlija pamtiti zauvijek, dan kad su skoro uništili ono što su voljeli svi. Važan dio historije Sarajeva, neodvojiv dio brojnih djetinjstava, zlatni spomenik, ljepotica. Sredinom prošle godine, ovaj simbol grada Sarajeva ponovo je otvorio vrata. I danas ponovo sve više podsjeća na stare dane. 

U fotogaleriji se prisjetite tog dana kada je Vijećnica izgorjela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak