Pad vodostaja Save na većini vodotoka

Radiosarajevo.ba
Pad vodostaja Save na većini vodotoka


Prema podacima s vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save, na većini vodotoka Save u Federaciji BiH u subotu registrirana je stagnacija i blagi pad vodostaja.

Blagi porast vodostaja registriran je na vodotocima Una i Sana, dok je na glavnom toku rijeke Save u FBiH registrirano "kolebanje" vodostaja u posljednjih nekoliko sati, zbog čega je zaključeno da su vodostaji u stagnaciji.

Registrirani povišeni vodostaji rijeke Save u FBiH uslovili su da se na poplavnom području Odžačka Posavina 3. aprila proglasi stanje redovne odbrane od poplava.

Trenutni vodostaj rijeke Save u 14.00 sati na području Odžačke Posavine iznosi 782cm, vodostaj za proglašenje redovne odbrane od poplava je 730cm, a vodostaj za proglašenje vanredne odbrane od poplava je 800cm.

Vodostaj rijeke Save u Srednjoj Posavini trenutno iznosi 644cm, dok je vodostaj za proglašenje redovne odbrane od poplava na ovom poplavnom području 650cm.

Od trenda vodostaja u narednih nekoliko sati ovisi da li će na ovim područjima biti proglašene vanredne mjere odbrane od poplava (Odžačka Posavina), odnosno redovne mjere odbrane od poplava (Srednja Posavina).

Agencija i dalje provodi sve aktivnosti u okviru obaveza i nadležnosti propisanih Zakonom o vodama FBiH i Federalnim planom odbrane od poplava, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak