Otvoreno pismo: Ne dozvoliti političarima da aplikaciju koriste za sopstvenu promociju

Radiosarajevo.ba
Otvoreno pismo: Ne dozvoliti političarima da aplikaciju koriste za sopstvenu promociju

Mreža za izgradnju mira u BiH, te grupa građana i građanki poslali su javnosti otvoreno pismo, kako kažu "svjesni odgovornosti za vlastitu budućnost i zabrinuti za budućnost BiH". 

Pismo je upućeno građankama i građanima BiH, vijeću Ministara BiH, Evropskoj uniji i njenoj delegaciji u BiH, pa u cijelosti ga objavljujemo na portalu Radiosrajevo.ba

"Današnja predaja zahtjeva za članstvo u EU od strane lidera Bosne i Hercegovine potvrđuje da je BiH i dalje opredjeljenja ka pridruživanju evropskoj porodici i poštivanju njenih vrijednosti i pravila. 

Međutim, ovaj korak ne treba shvatiti kao veliki napredak na evropskom putu i ne treba dozvoliti da BiH lideri koriste ovaj događaj u svrhu vlastite predizborne promocije. Upravo suprotno. BiH lideri do sada nisu u potpunosti ispunili niti jedan od uslova koje su im EU zvaničnici dali kako bi se BiH zahtjev za članstvo mogao smatrati kredibilnim. Zbog toga sam čin predaje zahtjeva za članstvo je postala, ili ostala, puka formalnost. 

BiH lideri su još manje ispunili obećanja data građanima BiH prilikom izbora 2014, kada su se obavezali da će raditi na stabilizaciji političkih, ekonomskih i socijalnih prilika u zemlji. Umjesto toga oni su sve više zaokupljeni političkim sukobima koji nemaju ništa sa zaštitom etničkih ili političkih interesa BiH, njenih naroda i građana, već su motivirani sukobljenim ličnim interesima i uzajamnim netrpeljivostima ljudi na vlasti.

Rastuća politizacija i monopolizacija izvršnih, zakonodavnih i pravosudnih tijela prijeti da zemlju i njene narode bez stvarnog razloga i potrebe gurnu u još dublju ekonomsku i socijalnu bijedu, u politički haos ili možda nešto još gore. Sukobi između političara stvaraju sve veču polarizaciju među lokalnim zajednicama gdje su etničke tenzije, danas veče nego u nazad mnogo godina, što ugrožava budućnost ove zemlje.

Većina građana BiH misli da želi biti dio evropske porodice, ali mnogi ne znaju šta proces evropskih integracija uistinu znači, koje promjene on podrazumjeva i koje posljedice može da ima. Mnogi građani BiH tvrde da hoće u Evropu ali još uvijek niti prihvataju ovu i ovakvu BiH, niti priznaju evropske norme i vrijednosti. 

Sa svoje strane, EU je kreirala viziju relativno stabilnog i prosperitetnog Balkana koja je trebala da posluži kao dio njene taktike prema regiji. Ta je iluzija u međuvremenu prihvaćena kao realnost, i sada se koristi od strane same EU kao opravdanje za zadržavanje još uvijek slabog i površnog angažmana prema BiH i ostatku Balkana. Takav angažman EU-a ugrožava stabilnost Balkana a sa tim i stabilnost same Evrope. 

Svjesni ovakve situacije, ali i vlastite odgovornosti i opredijeljeni da zaista doprinesemo pozitivnim promjena u BiH i Evropi, mi tražimo:

Od političkih lidera u BiH: 

da prvo i pod hitno ispune preostale uslove kako bi se zahtjev za članstvom u EU mogao smatrati kredibilnim. Prije svega se trebaju razriješiti nejasnoće vezane za Mehanizam koordinacije evropskih projekata, jer je taj mehnizam i njegova inkluzivna i transparentna primjena od suštinske važnosti ne samo za proces pristupanja EU već i za sve unutrašnje procese u BiH u narednih 15-20 godina. BiH političari treba da napokon prestanu sa sve opasnijim političkim igrarijama i manipulacijama i da se ozbiljno posvete reformskim procesima uz puno uključivanje svih segmenata BiH društva. 

Od Evropske unije: 

da prepozna posljednja dešavanja u BiH kao ozbiljno upozorenje i da prepozna da ovakva predaja zahtjeva za članstvo nije suštinski pomak BiH prema naprijed već još jedan manevar lokalnih lidera koji pokazuje da EU treba da izgradi mnogo konkretniji i ozbiljniji angažman kako u BiH tako i u ostatku Balkana. EU treba da pristupi izradi nove i ozbiljne strategije prema BiH i ostatku Balkana a proces integracija može biti samo jedan njen dio, ali ne i sama strategija.

Od građanki i građana BiH: 

da se probude iz letargije, da se prestanu nadati ili očekivati da će im neko drugi - bilo da su to lokalni ili regionalni vlastodršci, evropski, američki, ruski, turski ili neki drugi lideri - uspostaviti i moći garantovati sigurnost ili prosperitet za koji oni sami nisu spremni da se angažuju. Upravo ova opšta nezainteresiranost, pasivnost i bezvoljnost u društvu daje BiH političarima mandat da rade šta god hoće i da se koriste resursima i institucijama u lične svrhe i interese. Ako građani BiH hoće da sebi i svojim potomcima obezbjede bolje životne uslove, neophodno je da se aktivno uključe, i da ostanu svakodnevno uključeni, u kreiranje boljeg životnog okruženja. Oni koji hoće promjene trebaju prestati sanjariti o nekim boljim davno prošlim vremenima ili priželjkivati idealno ustrojene sisteme, prihvatiti ovu realnost i onda je početi mjenjati i poboljšavati. Svako od nas može da promjeni samo sebe, ali mijenjanjem svojih postupaka mi i mjenjamo svijet oko nas. 

A onim BiH političarima, građanima ali i EU zvaničnicima, koji nisu sigurni u to kakve promjene su potrebne, predlažemo da se za početak drže jednog od osnovnih principa suživota koji je oduvijek bio prisutan u našoj tradiciji; ne radite drugima ono što ne želite da drugi rade vama", kaže se u otvorenom pismu. 

Lista potpisnika ovog pisma i dalje se proširuje, a pronaći je možete na ovom linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak