Otvorena izložba o radu Tribunla u Haagu

Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba o radu Tribunla u Haagu

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu večeras je otvorena izložba Međunarodnog suda u Haagu, 20 godina međunarodne pravde kojom se obilježavaju važna postignuća tokom dvije decenije postojanja tog suda, javlja Fena.

Izložba ističe ulogu Međunarodnog suda u okončanju nekažnjivosti za one koji su počinili teške zločine tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, njegov pionirski doprinos razvoju međunarodnog krivičnog pravosuđa i naslijeđe koje ostavlja zajednicama na području bivše Jugoslavije.

Ova izložba, koja je prethodno bila postavljena u Vijećnici u Haagu, dio je kontinuiranih napora Outreach programa da razvije svijest o historijskoj ulozi Suda u krivičnom gonjenju i presuđivanju za ratne zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i potakne razumijevanje te uloge.

Zvanično, izložbu je otvorio Almir Alić iz Ureda Tribunala u Sarajevu koji je naglasio da izložba sublimira najvažnije trenutke i postignuća Tribunala u dvije decenije te kroz obilje faktičkih informacija nudi vizuelni podražaj koji svakoga od prisutnih čini dijelom ove postavke.

"Izložbeni paneli posjetit će nas na činjenicu da je Međunarodni krivični sud inicirao proces suočavanja s prošlošću na ovim prostorima. Zato dozvolite da ovaj svojevrstan vremeplov bude platforma za preispitivanje vlastite uloge u procesu suočavanja s prošlošću kao i pozivnica za aktivniji doprinos postkonfliktnom opravku", kazao je Alić na otvaranju.

Šefica Službe za komunikacije Haškog tribunala Nerma Jelačić kazala je novinarima da izložba pokušava predstaviti prepreke na koje je sud nailazio tokom dvije decenije rada, dodajući da svrha izložbe nije da se sagleda rad Tribunala u pozitivnom ili negativnom smislu.

"Svrha izložbe je da građani BiH imaju priliku vidjeti i druge stvari kojima se Tribunal bavio kao što su otkrivanje masovnih grobnica, ranije identifikacije žrtava te mnoštvo svjedočanstava koja su skupili istražitelju Haškog tribunala kojih sada ima oko 6.000, kao i veliki broj dokaznog materijala koji je korišten u predmetima", istakla je Jelačić.

Izložba se bavi i ključnim presudama i osobama koje su optužene za ratne zločine, a nedostaje još i posljednja epoha Haškog tribunala i posljednji predmeti što će se nadograditi kako Tribunal bude privodio kraju svoj rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak