Otvoren azil za pse u Prači

Radiosarajevo.ba


U Općini Pale-Prača konačno je otvoren dugoočekivani azil za napuštene životinje u kojem će biti smješteno 525 napuštenih pasa sa područja Kantona Sarajevo.

Otvorenju je prisustvovao veliki broj zvaničnika, predstavnika nevladinog sektora te lokalnog stanovništva.

Predsjednica udruženja Av-Mau Amela Turalić istakla je da je azil izgrađen u zadatom roku. Dodaje da je ovo tek prva faza projekta u kojoj je obezbijeđen kapacitet za 525 pasa, 12 radnih mjesta za ljude koji će raditi oko životinja te dodatnih osam mjesta za ljude koji će raditi na proširenju azila. Trenutno azil obuhvata prostor od 3 hiljade kvadratnih metara.

Kako navodi Turalić, u drugoj fazi planirano je proširenje za još hiljadu mjesta kao i dio za mačke. Krajnji cilj i svrha ovog azila je da svi njegovi štićenici budu veterinarski obrađeni i pripremljeni za udomljavanje. 

Trenutno je u azilu smješteno samo nekoliko pasa, dok će ostali stići u narednih 60 dana. O tome koji će psi biti smješteni odlučuje nadležna komisijja, a prioritet će imati agresivni psi, nesterilisane ženke, ženke sa štencima te bolesni psi. Azil raspolaže i opremom za hvatanje pasa i tri vozila za njihovo prikupljanje. Udruženja Av-Mau i Iskra potpisala su sporazum sa centrom.

Plan je da se do kraja godine udomi 200 pasa, a taj broj bi postepeno trebao rasti. Također je planiran i edukacioni centar za mlade, navela je Turalić

Ministar privrede KS Rusmir Sendić naveo je kako su obišli slične azile u regionu i kako nigdje nisu vidjeli ovakav kvalitet i kapacitet te da su ispoštovani svi propisi, čak i iznad normativa i da se ponosi time.

Ministar Sendić je pohvalio i "izuzetnu poduzetničku klimu u Općini Prača", kao i "izuzetan poslovni i profesionalni odnos investitora Murai komerc".

"Pokazali smo kako se problem može riješiti", rekao je Sendić.

Premijer Vlade KS Fikret Musić je pozdravio novi projekat javno-privatnog partnerstva i sve koji su doprinijeli izgradnji da pristupe presijecanju vrpce.

A kakva je zapravo situacija
Sve što je navedeno u protokolarnom dijelu zaista lijepo zvuči, međutim - stvarna situacija ipak malo odudara od toga.

Plan za udomljavanje 200 pasa do kraja godine je odličan, ali je pitanje koliko je izvodiv - budući da je potrebno oko 45 minuta vožnje da bi se od Sarajeva stiglo do azila. I to u idealnim uslovima. Kako se po lošoj cesti probiti do gore zimi, kada padne snijeg, ostaje da se vidi. Dakle, potencijalni udomitelji će morati imati baš žarku želju da bi se zaputili na toliki put kako bi vidjeli nekog psa.

Ni sam azil nije baš lako pronaći, budući da se nalazi u mjestu Brdarići, sa desne strane magistralnog puta Sarajevo-Pale-Prača (300 metara od zgrade Općine Pale-Prača, prvo skretanje desno), a o njegovom položaju govori samo mala drvena tabla na glavnoj cesti.

Drugi problem predstavlja i smještaj pasa, budući da su jasno propisane odredbe da boksovi za pse, pored vanjskog natkrivenog dijela, moraju imati i unutrašnji, zatvoreni dio. Ovdje toga nema. Ista stvar je i sa odvodom, koji bi tu također morao biti, kao i kanalizacija. Po podu boksova prosuta je piljevina koja bi trebala da olakša prikupljanje fekalija, azil nema ni vodu ni septičku jamu.

Što se prostranosti boksova tiče, ona je zadovoljavajuća, ali betonske kućice sa ogromnim otvorima i slamom kao podlogom krajnje su neuslovne. Pogotovo zimi. Također, dio boksova je natkriven, a drugio dio samo do pola. Zbog niskog pada na krovu postoji potencijalna opasnost da se uruši pod težinom snijega, a ljeti će problem predstavljati nedostatak odvoda i nagomilavanje fekalija pod usijanim krovom. Treba napomenuti i da su fotografi koji su pošli da fotografišu boksove poslani da fotografišu boksove u koje su već smješteni psi i koji su dosta reprezentativniji od ostalih.

U medijima je, dan prije otvaranja azila, saopćeno kako će u azil ići samo veterinarski neobrađeni psi koji nemaju markice na uhu, međutim - u boksovima se već nalazi nekoliko pasa sa markicama.

Ipak, svaki početak je dobar i većina problema će se vjerovatno postepeno rješavati "u hodu". Na kraju krajeva, do sada azila nije bilo nikako te je i ovaj, kakav god bio, dobar.

Otvorenje azila za pse i u Prači

Za deset dana otvara se azil za pse

Samo provođenje zakona riješit će problem pasa

Ništa od azila za pse u TZ Kampus
Potpisan sporazum o sufinansiranju azila za pse
Prolongirano otvaranje azila za životinje u Prači
Šta je u 2011. učinjeno po pitanju napuštenih pasa


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak