Otvaranje festivala Zvrk: On, ona i srebrene kašike (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Otvaranje festivala Zvrk: On, ona i srebrene kašike (VIDEO)

Piše: Krystyna Żukowska

Oni ljubitelji umjetnosti, pozorišta i plesa koji su sinoć odlučili da dođu u SARTR na otvaranje Međunarodnog festivala savremenog plesa „Zvrk“ sigurno nisu izašli razočarani. Pretpostavljam da je sarajevska publika, gladna visoke, nekomercijalne, moderne kulture, koja nažalost u gradu gostuje samo prilikom raznih festivala, imala velika očekivanja. Na sreću, plesna grupa Mopa Productions iz Španije ne samo da je ispunila takva očekivanja nego je sigurno i povećala apetit gledatelja za savremenim plesom.

Šezdeset minuta emocija, pokreta, tijela, neobične muzike, uz odsustvo bilo kakve scenografije, zadržalo je pažnju svih posjetitelja, čak i srednjoškolaca, koji su, vjerujem, došli u pozorište ne baš svojom voljom. Upravo reakcije publike su bile dokaz da moderna umjetnost, koja svakako nije jednostavna, ne mora biti isključivo elitistička stvar.

Savremeni ples odvojio se od baleta prije stotinu godina i izašao iz okvira čvrstih pravila klasičnog plesa. Danas je to mješavina mnogih plesnih stilova, teatarskog pokreta a često se koreografija koristi i elementima akrobatike. No, svakako srž savremenog plesa je balet i njegovi osnovni elementi što savremeni ples razlikuje od jazz dancea, modern dancea, hip-hopa i drugih stilova. To što čini savremeni ples toliko privlačnim jeste naglasak ne na tehniku (koja je svakako savršena) nego na emocije plesača koji pričaju priču na sceni.

Sve ove elemente, ali i više od toga, sadržavao je u sebi spektakl plesnog ansambla Mopa Productions. Ova trupa je bila prvonagrađena na zadnjem savremenom plesnom takmičenju u Madridu i jedna je od najpopularnijih španskih grupa. Okosnica predstave „Čekaj me budna“ Juana Cruz Diaza je zapravo klasika – ona, on i sve što se može desiti među njima. A kako znamo, može svašta. Osim Juana Luisa Matilla i fenomenalne Eloise Canton, na praznoj sceni vidimo samo desetine srebrenih kašika i dva instrumenta – violinu i harmoniku. Dva savršena tijela u ljubavnoj igri emocija između strasti, seksualne napetosti, iščekivanja, bijesa i čežnje uz samo malo nježnosti lišene kičasto-ružičastih ljubavnih iskaza sreće. Upravo motiv borbe za dominacijom u vezi dvoje ljudi koji se snažno vole te želja za napuštanjem, nezavisnošću, slobodom, bijegom, koje su svakako odmah osuđene na poraz, čini ovu priču bolno istinitom.

Osim samog sadržaja estetski doživljaj je još jači. Plesači prekoračuju granice ne tek svoga tijela ali i tijela partnera. Međusobno gaženje, savijanje, stiskanje, nošenje, dizanje i tlačenje – sve se to miješa sa cirkusantsko-akrobatskim izvođenjem muzike na instrumentima. Jer violina i harmonika su sredstva uz pomoć kojih se pojačava sve što se dešava između likova na sceni. Eloisa strastveno svira violinu čak kad je partner obrće, grli, stiska, nosi, baca u zrak, sjedi na njoj, savija joj ruke, noge, glavu... Da, zvuči nevjerovatno, na rubu cirkusne tajne i napredne akrobatike. Harmonika je tu da spaja likove (u jednom trenutku partneri spetljani u nekoj od komplikovanih tjelesnih konfiguracija, zajedno, svako jednom rukom, izvode muzički komad), oživljava ih i unosi elemente komičnosti burleske i upravo cirkusa.

Ekstravagantan ples na rubu baleta, nagost, akrobatika i neobična muzika uspjele su zadržati pažnju publike do samog kraja a aplauz koji su dobili umjetnici poslije predstave bio je dokaz da je sarajevska publika prihvatila izazov modernog plesa u najboljem izdanju.

Drugi dio otvaranja festivala bio je drugog kalibra, s obzirom na to da su izvođači bile mlade plesačice (i jedan plesač), učenice prošlogodišnjeg završnog razreda Osnovne muzičke i baletne škole Novo Sarajevo, ali svakako vrijedan pažnje. Predstava „Bosna, da prostiš“ po pjesmi Maka Dizdara sa koreografijom Samre Mlinar uključivala je osim sinkronog plesa i više komplikovanih baletnih figura i interesantni element jezika gluhonijemih.

Otvaranje Međunarodnog festivala plesa ZVRK u mnogima je probudilo nadu da će ova umjetnost konačno zaživjeti na sarajevskim pozorišnim scenama.



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak