Otvara se prvi privatni medicinski fakultet u BiH

Radiosarajevo.ba
Otvara se prvi privatni medicinski fakultet u BiH

Sa ambicijom da stvore najjači medicinski fakultet u regiji, danas su rektor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) dr. Ejup Ganić i predsjednik Bosanskohercegovačko-američke Akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) Andi Arnautović potpisali sporazum o partnerstvu u osnivanju prvog privatnog medicinskog fakulteta u BiH. 

Ideja o uvezivanju dviju institucija temelji se na činjenici da je veliki broj medicinskih stručnjaka iz naše zemlje ostvario veoma uspješne karijere u SAD i Kanadi. Kroz BHAAAS oni će sada biti u prilici da svoju ekspertizu podijele i sa bh. studentima, te na taj način daju kvalitetan doprinos razvoju domovine. Riječ je o istaknutim stručnjacima koji već predaju na vodećim univerzitetima i klinikama u SAD-u i Kanadi, a koji će od naredne školske godine predavati i studentima u Sarajevu, odnosno biti dostupni putem interneta tokom cijele školske godine.  

Dr. Ejup Ganić je na ceremoniji, koja je upriličena povodom potpisivanja partnerskog sporazuma, iskazao svoju vjeru u obrazovanje kao jedan od ključnih preduvjeta za bolju BiH. Svečanom događaju prisustvao je i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldan Lokmić  koji je iskazao podršku ovoj inicijativi. 

Kako je danas rečeno, na Medicinskom fakultetu koji će svoju prvu generaciju upisati 2014. godine, predavanja će se držati na engleskom jeziku.  

Rektor Ganić najavio je i naredni korak u razvoju Univerziteta SSST: angažirati i najbolje bh. ekonomske stručnjake kako bi se osnova kvalitetan ekonomski program za studente. 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak