Osobe sa invaliditetom – ronioci otvorenih voda

Radiosarajevo.ba

U svakom sportu postoji užitak koji budi emocije i donosi pozitivno raspoloženje. Mnogo takvih trenutaka proživjeli su polaznici projekta koji je upravo završen, a kroz koji je nekoliko desetaka osoba sa invaliditetom savladalo vještine ronjenja, raftinga i vođenja  brodice.

Piše: Alma Mujanović, jedna od polaznica kursa, za Manjine.ba

Kroz projekat “Rehabilitacija i socijalna reintegracija osoba sa invaliditetom kroz sportove na vodi“ koju je realiziralo udruženje „Eco sportska grupa“ osobe sa invaliditetom su imale šansu pokazati svoje sposobnosti i mogućnosti. Uz to, dobile su priliku upoznati podvodne kao i ostale prirodne ljepote naše domovine, Bosne i Hercegovine.

Kako kaže Sead Muratović, predsjednik Udruženja „Eco sportske grupe”, tokom dvadeset mjeseci, šezdeset uspješnih učesnika koji dolaze iz svih regija naše domovine je prošlo kroz intenzivne treninge iz oblasti kao što su Scuba ronjenje, obuke za rafting skipera kao i obuke za voditelja brodice.

Po okončanju obuka i finalnih ispita učesnici su certificirani po kategorijama:
- u ronilačka zvanja OpenWatherDiver prema SSI ronilačkoj asocijaciji certificirano je ukupno 16 učesnika,
- u ronilačka zvanja R1 po CMAS ronilačkoj asocijaciji certificirano je 14 učesnika,
- za voditelje brodice certificirano je 20 učesnika
- za rafting skipere certificirano je ukupno 17 učesnika
- obuku u plivanju i TRY SCUBA prošlo je 10 učesnika


Projekat  ”Rehabilitacija i socijalna reintegracija osoba sa invaliditetom kroz sportove na vodi“ omogućen je podrškom USAID-ovog programa inkluzije osoba sa invaliditetom.

Nedavno su polaznicima dodijeljeni certifikati, a svečanoj ceremoniji su pored učesnika iz cijele BiH prisustvovali i predstavnici USAID-a koji je podržao ovaj projekat. Direktor David Barth je zajedno sa svojim suradnicima na licu mjesta imao priliku vidjeti stečeno znanje i vještine, jer su polaznici na bazenu izveli nekoliko atraktivnih scena.

“Ceremonija dodjele priznanja nosi naziv 'Mi jesmo nešto promijenili' i moram istaknuti da sam zaista uvjeren u ove riječi jer smo tokom provođenja ovog projekta izmjenili mnogo toga. Izmjenili smo na prvom mjestu sebe i vjerujem da dobar dio učesnika danas ima više samopouzdanja nego na početku projekta, izmjenili smo viđenje javnosti i pokazali da osobe sa invaliditetom nisu teret porodice i društva nego naprotiv ravnopravni učesnici svih društvenih zbivanja. Pokazali smo i da možemo više nego drugi, da smo spremni učiti i naučiti ali i svojim djelima pokazati koliko smo sposobni. Iako je 3. decembar oficijelni „Dan osoba sa invaliditetom“ svaki dan u kojem postignemo nešto novo je naš dan! Zato nastavite čvrsto u životu i dajte ono najbolje od sebe!„ izjavio je Sead Muratović. 

Eco Sportska Grupa je nevladina organizacija osnovana 2000. godine sa ciljem poboljšanja kvalitete života osoba sa posebnim potrebama i društva uopšte. Primarne oblasti djelovanja Eco Sportske Grupe su rehabilitacija, reintegracija i resocijalizacija osoba sa invaliditetom kroz sport, zagovaranje društvenih reformi, podizanje svijesti o pravima, problemima i mogućnostima osoba sa invaliditetom kao i promocija održivog socio-ekonomskog statusa marginaliziranih grupa i izgradnja efektivne mreže za podršku osobama sa invaliditetom.

O samom projektu kao i o njegovom cilju, Sead kaže: “Projekat treba da poboljša opšte psiho-fizičke sposobnosti ljudi sa invaliditetom, u cilju podizanja njihovog samopouzdanja, proširenja mogućnosti zapošljavanja, i što je najvažnije, da ih učini aktivnim članovima društva. Kroz angažovanje u zahtjevnim sportskim aktivnostima osobe sa invaliditetom ne samo da su izgradile svoju fizičku snagu, već su i pokazale svoju nepokolebljivu ljubav prema životu i vječni potencijal za dostojanstvo.“

Osobe sa slušnim oštećenjima - izvrsni ronioci

Učenici Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo su se pokazali kao izvanredni ronioci i ponosno su predstavili svoje mogućnosti u podvodnom svijetu. Osjećali su se ravnopravni sa ostalim članovima sredine u kojoj su bili okruženi i naravno, njihova sreća je postajala sve veća. 

Profesor a ujedno i pratilac učenika Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju tokom svih obuka, dr.sc Edin Mujkanović nam je iskrenim riječima opisao kako je ovo za njega bilo nezaboravno iskustvo i opće oduševljenje savršenom organizacijom uz veliki broj zvanica i prisutnih učesnika.

“Taj dan, devetnaesti februar, bio je jedan od najljepših dana u mom životu. Gledati kako moji učenici primaju certifikate i činjenica da su stasali u profesionalce kada je ronjenje u pitanju, bilo je neprocjenjivo i taj trenutak činio me tako ponosnim. Vjerovao sam u njih i znao sam da mogu pokazati više nego što su mnogi smatrali i očekivali od njih.” – kaže dr.sc Edin Mujkanović.

Osim učenika iz Centra, polaznici programa su i članovi “Saveza gluhih i nagluhih KS”.

Više podataka o samom projektu možete naći na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak