Osnovana Romska interparlamentarna organizacija

Radiosarajevo.ba

(Tekst preuzimamo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegiranim skupinama u društvu)

Na Svečanoj sjednici Romske interparlamentarne organizacije u Skupštini Srbije poručeno je da su pripadnici romske nacionalne zajednice sastavni dio društva u zemljama u okruženja.

Otvarajući skup, poslanik Romske partije u Skupštini Srbije Srđan Šajn je rekao da je projekat Romske interparlamentarne organizacije pordržao OSCE, a da su romski poslanici iz svih zemalja uzeli aktivno učešće u njegovoj realizaciji.

Šajn je istakao da da su u izradi Deklaracije koja je danas svečano potpisana učestvovali akademici i naučni radnici romske populacije.

“Na ovaj način mi predstvnici romske nacionalne zajendice pokazujemo spremnost da preuzmemo odgovornost za budućnost romske zajednice ne samo u sredinama u kojima živimo, nego da tu odgovornost podelimo sa svim odgovornim subektima u svetu i EU i s onim zemljama koje su u procesu pridruživanja u EU”, rekao je Šajn, istakavši da se danas “ne slučajno govori o odgovornosti da Romi treba da imaju prava”.

Ova organizacija, prema njegovim riječima, treba da preuzme odgovornost da se Romska zajednica izvuče iz situacije u kojoj se nalazi i da počne da dijeli sve vrijednosti sa ostalim građanima, javila je Anadolija.

“Ovo je novi mehanizam korišćenja demokratskog kapaciteta izabranih ljudi u nacionalnim i regionalnim parlamentima. Kao nacionalna zajednica koja broji preo 20 miliona ljudi, možemo da budemo faktor otopljavanja odnosa u regionu i uspostavljanja jednog novog sveta”, poručio je Šajn.

Na skupu te vrste koji se prvi put održava u Skupštini Srbije gdje učestvuju romski poslanici iz parlamenata zemalja regiona i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, obratio se predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, istakavši da romska populacija ima sva prava u Srbiji i da Romska interparlamentarna organizacija ima pravi politički značaj za državu i društvo.

On je rekao da će ova nova organizacija, sa međunarodno pravnim atributima, u srbijanskom parlamentu da vrši promociju i zaštitu romske populacije i da nosi ideju za ostvarenje ljudskih i manjinskih prava, principa jednakosti, rodne ravnopravnosti, nediskriminacije, rasne i vjerske tolerancije.

Nikolić je istakao da je Srbija zaštinik ljudskih prava i sloboda, da je prihvatila sve danas međunarodno važeće dokumente, sve deklaracije UN-a i drugih međunarodnih organizacija koje se tiču ljudskuh prava uopšte.

“Romska populacija je sastavni deo našeg društvenog i nacionalnog bića i kulturnog ambijenta, i nezaobilazni deo naše unutrašnje socio-političke stvarnosti”, rekao je predsjednik Srbije i naglasio da romska populacija u Srbiji uživa sva prava demokratskog civilizovanog društva.

Kao primjer za to on je naveo da su pripadnici Roma koji su kao poslanici i inicirali ovaj skup i pozdravio formiranje Romske interparlamentarne organizacije.

“Ovim današnjim skupom Srbija pokazuje posvećenost boljem životu svakog svog građanina, bez obzira na nacionalnost, boju kože, političko i svako drugo opredelenje”, istakao je predsjednik Srbije. On je dodao da Srbija danas sva pitanje rješava dijalogom i demokrtskim sredstvima.

“EU je, bez sumnje, jedan od najznačajnijih partnera Srbije u ovom trenutku, jedan od naših najvećih investitora i donatora i jedan od prioriteta naše spoljne politike. Mi smo prirodno upućeni jedni na druge u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu”, poručio je Nikolić.

Skupu se obratio predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kao i romski poslanici zemalja u regionu.

O važnosti intergacije romske nacionalne zajednice u društvo, govorili su ambasadori Makedonije, Velike Britanije, SAD, Švajcarske kao i Šef Misiije OSCE u Srbiji. Svečanoj sjednici prisustvovao je i ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozay.

Potpisana i Deklaracija o uključivaju Roma u društvo

U Skupštini Srbije je potpisana Deklaracija kojom se definišu ciljevi djelovanja Romske Iterparlamentarn organizacije.

Kako je rečeno ona ima za cilj potpuno uključivanja Roma u sve oblasti društvenog života.

Deklaraciju su potpisali narodni poslanici u skupštinama, Srbije, Makedonije, Slovačke, Hrvatske i Bugarske. Na skupu su bili i parlamentarci Romi iz Rumunije. U Deklaraciji je istaknuto pravao na volju građana i njegovih predstvnika.

“Delovaćemo kao podsticaj i podrška akcijama na nacionalnom i međunarodnom nivou kao partner domaćim i međunarodnim institucijama u definisanju politika, kao odgovoran, pouzdan i konstruktivan partner svima koji žele da daju doprinos rešavanju problema romske zajednice”, piše u potpisanom dokumentu.

Romska interparlamentarna organizacija djelovaće, dodaje se, u okviru deklaracija i konvencija UN, OEBS, SE, IPU, EU kao i zakonodavstava zemalja i strategija donijetih u okviru dekade i inkluzije Roma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak