Osjetljive kategorije društva pogođene redukcijama

Radiosarajevo.ba
Osjetljive kategorije društva pogođene redukcijama

Tekst prenosimo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanim grupama u BiH.

Nezavisna organizacija altruista Svjetlo uputila je javni protest povodom uskraćivanja javnih usluga građanima Sarajeva, gradskog prevoza, vode i najavljenog uskraćivanja energenata.

"Jučer smo bili svjedoci da nismo mogli koristiti javni gradski prevoz, što je nedopustivo, jer to znači kažnjavanje građana koji su najmanje krivi. Kažnjene su upravo najosjetljivije kategorije društva jer je opštepoznato da javni gradski prevoz koriste učenici, radnici, penzioneri, studenti, nezaposleni, osobe s invaliditetom. Da li se ko pita šta se dešava sa samohranim majkama koje žive od dječijeg doplatka ili imaju dijete s poteškoćama u razvoju koje po kiši treba naći prijevoz. Kako će osobe s invaliditetom obaviti zakazane ljekarske preglede koje dugo čekaju", kaže se u saopštenju.

"Kako će se stare osobe, koje se jedva kreću, ugurati u neki prijevoz i platiti 1,60 KM, znajući da bez ikakvog razloga ostaju bez litre mlijeka. Kako će održavati higijenu i prevenirati oboljenja ako trebaju platiti duplo uvećane račune za vodu", pitanja su koja postavlja organizacija Svjetlo.

Njeni članovi i drugi građani osjećaju se nemoćno i poniženo jer moraju ispaštati zbog nagomilanih dugova i dubioza u javnim preduzećima.

U isto vrijeme, ne razmišlja se o smanjenju plaća uposlenicima čija su dva topla obroka u vrijednosti jednomjesečnog dječijeg dodatka.

"Pitamo se da li su građani grada koji je doživio najdužu opsadu u historiji zaslužili takav odnos. Očekujemo i nadamo se da se ovakve situacije dešavaju poslednji put", stoji u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak