OSCE-ova platforma 'Super građani/ke' osudila ispad Mije Martine Barbarić

Radiosarajevo.ba
OSCE-ova platforma 'Super građani/ke' osudila ispad Mije Martine Barbarić

Supergrađani/Supergrađanke je nova web platforma koju je uspostavio OSCE u BiH, sa ciljem mapiranja govora mržnje i zločina počinjenih iz mržnje. U ovom poduhvatu, OSCE-u se pridružila i mreža od petnaest organizacija civilnog društva iz cijele BiH. 

Današnja notifikacija na ovoj platformi odnosi se na ispad državne službenice Mije Martine Barbarić koja na svom Facebook profilu veličala ustaški pozdrav 'Za dom spremni'      

"Koalicija "Zanemari razlike" koja za osnovni cilj svog djelovanja ima suzbijanje govora mržnje, najoštrije osuđuje pojavu govora mržnje koji je na svom privatnom facebook profilu širila Mija Martina Barbarić koja je glasnogovornica Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH i bivša predstavnica BiH na Eurosongu", kaže se u saopćenju Supergrađana. 

Navedena je na svom profilu javno pružila podršku fudbaleru Hrvatske nogometne reprezentacije koji je kažnjen od strane Držanog odvjetništva Republike Hrvatske za upotrebu govor mržnje. Gospođica Barbarić je napisala u statusu na svom profilu "Za dom spremni!!!! Evo Jovanoviću, kazni i mene ako smiješ!!!! Ova rečenica nije ništa više nego ljubav i ponos koju osjećam prema domovini, i nema trenutka mržnje u njoj, a povijest jako dobro poznajem".

"Koalicija osuđuje ovakvo ponašanje i očekuje od nadležnih institucija da će osobu koja radi u Federalnom ministarstvu kao glasnogovornica biti sankcionisana", navodi se u saopćenju.

Vijeće za štampu: Mija Martina Barbarić zloupotrijebila je slobodu govora

Monitor mržnje: Incidenti motivisani predrasudama pod lupom OSCE-a

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak