OSCE: Dokumentarni film o učešću Romkinja u bh. politici

Radiosarajevo.ba
OSCE: Dokumentarni film o učešću Romkinja u bh. politici

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je objavila dokumentarni film o tri Romkinje koje su se kandidovale za mjesta u skupštinama opština/općinskim vijećima na lokalnim izborima održanim 2012. godine.

Taj film, snimljen u saradnji sa OSCE/ODIHR-ovim projektom 'Najbolja iskustva iz prakse za uključenje Roma u društvene tokove', uključuje intervjue i snimke prije i poslije izbora, naglašavajući stavove i mišljenja te tri kandidatkinje u različitim fazama.

Romi su nedovoljno zastupljeni na svim nivoima vlasti u BiH. Brojke govore same za sebe: broj političkih predstavnika  Roma je ekstremno nizak na svim nivoima. Od otprilike 3.100 vijećnika/odbornika u skupštinama opština i općinskim vijećima u BiH, samo jedanaest su Romi, ali nijedna Romkinja.

Iako predstavljaju najveću nacionalnu manjinu u BiH, Romi su jedna od najmarginalizovanijih grupa ljudi u državi. Romi su često diskriminisani, a njihova osnovna ljudska prava, uključujući obrazovanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu, nisu dostupna mnogima. Pošto ih Ustav Bosne i Hercegovine sprječava u tome da budu izabrani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Romi u BiH su takođe žrtve institucionalizovane diskriminacije.

OSCE i Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) nastavljaju da zastupaju stav o potrebi većeg učešća Roma u društvenom, ekonomskom i političkom životu, kao i većeg učešća žena u politici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak