OS BiH trebale preuzeti pronađenu avio-bombu, ali...

Radiosarajevo.ba

Povodom pronađenog minsko-eksplozivnog sredstva, zaostale avio-bombe na području općine Novo Sarajevo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je danas Feni da je Ministarstvo sigurnosti, putem Operativno-komunikacijskog centra, ostvarilo kontakt s kolegama iz Ureda za vojnu saradnju Američke ambasade.

"U tom slučaju smo preporučili angažovanje deminerske ekipe Oružanih snaga BiH koja je obučena i izuzetno dobro opremljena za djelovanje u slučaju pronalaska ovakvih bombi i neeksplodiranih ubojnih sredstava, a koja je bila angažovana na sličnim poslovima i u okviru zajedničke jedinice u Afganistanu", kazao je Agić.

Po njegovim riječima, još u subotu Ministarstvo sigurnosti je uputilo e-mail s preporukom da Oružane snage preuzmu ovaj zadatak, ali do ovog momenta, kako kaže, nisu dobili adekvatan odgovor od kolega iz Federalne uprave civilne zaštite FBiH.

"Ured za vojnu saradnju Američke ambasade je nosilac programa opremanja i obučavanja deminerske jedinice Oružanih snaga i zbog toga je uspostavljen kontakt vezan za prva i osnovna razmišljanja o mogućnostima upotrebe Oružanih snaga u ovom slučaju. Ukoliko se Federalna uprava odluči na ovakav korak, da traži pomoć Oružanih snaga u ovom slučaju deminiranja, onda će Ministarstvo sigurnosti da pokrene adekvatne procedure vezane za angažovanje Oružanih snaga u pomoći civilnim strukturama", kazao je Agić.

Avionska bomba, najvjerovatnije zaostala iz Drugog svjetskog rata, teška oko 500 kilograma, pronađena je 17. augusta prilikom izvođenja građevinskih radova u Sarajevu u ulici Malta, u neposrednoj blizini s raskrisnicom Paromlinske ulice.

Kako je tada saopćeno iz MUP-a Kantona Sarajevo, bomba je pronađena prilikom iskopavanja zemlje tokom radova na izgradnji podzemne garaže. Obaviješteni su Federalna uprava Civilne zaštite i dežurni kantonalni tužilac koji je naredio policijski uviđaj na licu mjesta.

Lokaciju će, navedeno je tada, osiguravati policija do uklanjanja bombe.

Također, tada je Feni iz kantonalnog MUP-a rečeno da će biti preduzete mjere za zaštitu ljudstva i materijalnih dobara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak