Organizacije civilnog društva osudile povećanje plata

Radiosarajevo.ba
Organizacije civilnog društva osudile povećanje plata


Organizacije civilnog društva iz Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine, pozvale su Vladu i Skupštinu Kantona Sarajevo da u hitnom postupku ponište odluku o podizanju plata za profesionalne poslanike/ca kantonalne skupštine.

Ne ulazeći u razloge iz kojih je uopšte došlo do povećanja, kao ni u zakonitost ove odluke, organizacije civilnog društva su mišljenja da je ova odluka problematična iz nekoliko razloga.

Poslanici/ce, neovisno o tome da li pripadaju opoziciji ili poziciji, nisu ispunili svoj osnovni zadatak, a to je da odgovorno i transparentno rukovode Kantonom, usmjeravaju i kontrolišu Vladu, navodi se u dopisu.

''Većina poslanika/ica se nije aktivno uključila u rješavanje gorućih problema kao što su javni prevoz, dostupnost vode u bilo koje doba dana, kvalitetno obrazovanje na svim nivoima, borba protiv nezaposlenosti itd.''

Organizacije civilnog društva ističu i da je plata profesionalnih poslanika/ica, koja iznosi min. 1400 KM, značajno iznad prosječne plate u Kantonu Sarajevo, te su poslanici/e na taj način već dovoljno nagrađeni/e i obeštećeni/e za svoj rad.

''Biti poslanik/ca u skupštini i predstavljati građane/ke treba da bude posao koji se radi zbog časti, a ne zbog nadprosječno visokih primanja.''

''Ukoliko je odluka o povišici bila jednostrana odluka Vlade Kantona, zadatak Skupštine je bio da se takva odluka problematizuje i na bilo koji način poništi. Nažalost, do toga nije došlo, nego je u Skupštini došlo do napadanja onih poslanika/ica koji su se usprotivili povišici.''

''U doba ekonomske krize, koja već godinama vlada u BiH, finansijska situacija postaje sve gora. Svjedoci smo da se sredstva npr. u kulturi konstantno krate i da institucije kulture nisu u stanju da imaju osnovnu produkciju, kako bi ispunile svoju osnovnu funkciju. Ista situacija je i u drugim oblastima. U takvim uslovima izglasati, potvrditi ili aktivirati povišicu plata poslanicima/ama je izraz neodgovornosti i bahatosti'', navodi se u saopćenju.

Hitno se pozabaviti gorućim pitanjima

Zbog svega navedenog, organizacije civilnog društva jednoglasno osuđuju akt podizanja plata profesionalnim poslanicima/ma i pozivaju Vladu i Skupštinu Kantona da zaustave isplatu povišenih plata, te da zakonskim putem ponište odluku kojom se reguliše podizanje plata.

''Tražimo od Vlade i Skupštine da se zalede sve povišice plata poslanicima/ama, sve dok ne dođe do potpune stabilizacije ekonomske situacije u zemlji. Pozivamo vlasti Kantona da se hitno, transparentno, efikasno i stručno pozabave gorućim pitanjima koja ovaj Kanton sve više vode u siromaštvo, nesigurnost i bijedu. Organizacije civilnog društva stoje na raspolaganju ukoliko je Vladi i Skupštini neophodna podrška i ekspertiza u rješavanju ovih problema'', stoji u dopisu.

Potpisnice ovog dopisa su sljedeće organizacije civilnog društva: Akcija građana, BUKA Magazin,Centar Fortis, Centar za političke studije, Civil Rights Defender, CPI Fondacija,Evropski istraživački centar, Fondacija CURE, Fondacija za kreativni razvoj Sarajevo, Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava (YiHR), Kriterion, Mreža za izgradnju mira (88 članica mreže), Nensen dijalog centar, Omladinski pokret Revolt, Prava za sve, Sarajevski otvoreni centar, Topeer, Tuzlanski otvoreni centar, Transparency International BiH, Udruženje za dijalog u porodici i društvu Mali KORACI, Udruženje žena SEKA Goražde, Zašto ne, Žene ženama

Predrag Kojović: Politički linč u skupštinskim klupama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak