Oprez: Opasni proizvodi koje i vi imate u svom domu

Radiosarajevo.ba
Oprez: Opasni proizvodi koje i vi imate u svom domu


U cilju postizanja većeg nivoa zaštite i sigurnosti potrošača u BiH, Agencija za nadzor nad tržištem BiH, u suradnji sa inspekcijskim organima RS, FBiH i BD BiH, već četvrtu godinu uzastopno, provodi akcije pojačanog nadzora određenih neprehrambenih potrošačkih proizvoda i informiranja javnosti u BiH o najčešćim rizicima vezanim za te proizvode.

Neophodan oprez pri kupovini!

Svjesni činjenice da je tržište u BiH, i pored napora koje državne i lokalne strukture vlasti čine, još uvijek nedovoljno uređeno i da građani u BiH imaju nisku platežnu moć, iz Agenicje ukazuju na neophodan oprez pri kupovini neprehrambenih potrošačkih proizvoda.

U procesu podizanja nivoa zaštite i sigurnosti potrošača, pored aktivnosti koje organi iz sistema za nadzor nad tržištem BiH obavljaju, neophodno je i aktivno učešće potrošača, kažu iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Oni napominju da riskantne kupovine jeftinih proizvoda, sumnjivog porijekla mogu dovesti do štetnih, nerijetko kobnih posljedica po zdravlje i sigurnost potrošača.

Veliki broj jeftinih proizvoda na tržištu

Na tržištu BiH se nudi veliki broj jeftinih proizvoda, koji vrlo vjerovatno predstavljaju određene rizike. Iskustva ukazuju na to da se prilikom izrade i proizvodnje ovakvih proizvoda, prave uštede na materijalima, koje se u konačnom odražavaju na sigurnost proizvoda: koriste se nedovoljno čvrsti, nekvalitetni, loše obrađeni materijali, nefleksibilni kablovi, lako porozne izolacije, i slično. 

''Uočili smo da je nepravilna upotreba proizvoda vrlo rasprostranjena pojava u BiH i da potrošači često, svjesno ili nesvjesno, zanemaruju rizike i podcjenjuju opasnosti od nepravilne upotrebe proizvoda. Stoga vam skrećemo pažnju da je neophodno pridržavati se uputstava proizvođača za sigurnu upotrebu proizvoda. Savjetujemo vam da ne kupujete proizvode sumnjivog porijekla, vidno lošeg kvaliteta, na kojima nema podataka o proizvođaču ili uvozniku'', kažu iz Agencije, donoseći spisak proizvoda koji se nalaze pod lupom.

Proizvodi pod lupom 2013.

- Komode za presvlačenje
- Dječije ogradice za igru
- Dječije stolice za hranjenje
- Upaljači
- Igračke - migracija teških metala olova i hroma
- Ručne električne bušilice
- Motorne kose (trimeri) za travu
- Električne makaze za živicu
- Ubodne električne pile
- Fenovi za kosu
- Svjetiljke opće namjene
- Produžni kablovi
- DVD i Blu-ray player-i koji se povezuju na televizor
- Plutajuća pomagala za učenje plivanja
- Sunčane naočale i filteri za opću upotrebu
- Kacige za bicikliste i za korisnike dasaka za rolanje i koturaljki
- Posuđe za kuhanje pod pritiskom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak