Općina Novi Grad rješava problem pasa lutalica?

Radiosarajevo.ba
Općina Novi Grad rješava problem pasa lutalica?

Općina Novi Grad u narednom periodu planira se ozbiljno posvetiti problemu pasa lutalica, pa će tako u okviru preduzeća Lokom oformiti higijenski servis koji bi hvatao pse lutalice na području ove općine.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, za Oslobođenje kaže da su pokrenute aktivnosti za registraciju higijenskog servisa.

Pozivi građana

Na sjednici Općinskog vijeća, koja će se najvjerovatnije održati 11. februara, bit će data saglasnost preduzeću Lokom za obavljanje dodatnih djelatnosti, između ostalog i formiranje higijenskog servisa. Nakon toga bi se vrlo brzo pristupilo samoj organizaciji i realizaciji, u skladu sa važećim pravilnicima koji su sastavni dio Zakona o zaštiti dobrobiti životinja.


''Higijenski servis bi reagovao na pozive građana i na žarištima gdje imamo pse, a nakon toga oni bi se odvozili u Veterinarsku stanicu Kantona Sarajevo i u zavisnosti od toga o kakvom se psu radi, da li je agresivan, zaražen ili bezopasan, odredilo bi se na koji način sa njim postupiti. Prije svega bi se radila kastracija, za zaražene i agresivne pse, prema važećim zakonima, može se izvršiti eutanazija, a bezopasni psi će biti smješteni u neki od azila koji već postoje u drugim općinama'', kazao je načelnik Efendić.

Smanjiti troškove 

U higijenskom servisu će, prema Efendićevim riječima, najvjerovatnije raditi dvoje ljudi kojima bi na raspolaganje stavili određena vozila koja Općina već posjeduje, a koja bi se koristila za ovu potrebu.

''Ovim zapošljavanjem Općina neće imati dodatna izdvajanja. Međutim, ova usluga nas ipak košta, bez obzira na to da li Općina ima svoje kadrove ili plaća nekom drugom za obavljanje tog posla. Formiranjem vlastitog higijenskog servisa smanjit ćemo troškove u odnosu na sredstva koja smo ranije izdvajali za usluge drugih servisa. Tako da u finansijskom smislu nećemo imati dodatna ulaganja, samo što ćemo mi to raditi'', istakao je Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak